mindennel megbirkózik

2018.06.08. 11:30

Nyikos Veronika, a tizenkét éves enyingi lány már most hatalmas sikereket ér el

Fél a labdától, így inkább birkózni kezdett a tizenkét esztendős Nyikos Veronika. S milyen jól tette!

Szanyi-Nagy Judit

Nyikos Veronikának sokat jelent, hogy Németh Zsanett birkózó (kék pólóban) is segíti, támogatja őt. Zsanett –nem mellesleg –Vera mamájának szomszédja volt Berhidán

Forrás: A család

Jelenleg a Bács-Kiskun megyei Bócsán tartózkodik a tízes éveinek elején járó Nyikos Veronika, így csak telefonon értük utol. Vera nem nyaral: június 13-ig edzőtáborban van, a június 16-i győri Európa-bajnokságra készül korosztálya, súlycsoportja egye­düli indulójaként. Bár azt mondja, gátlásos, ennek semmi nyomát nem érezzük, kérdéseinkre már-már profi interjúalanyként válaszol.

– Nagyjából két éve kezdtem birkózni, azóta a Dunaferr SE tagja vagyok. A sportot és a csapatot is nagyon szeretem: az edzőnk, Kiss Károly figyel ránk, és bár kemény edzéseket tart, a humor sem idegen tőle – mondja Vera.

A lány részint az iskolájának köszönheti, hogy erre a területre tévedt, a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolában ugyanis kötelező sportot választaniuk a sporttagozatos osztályba járóknak.

Nyikos Veronika

Fotó: A család

– Mindent kipróbáltam, amit csak lehetett. Karatéztam, fociztam, kosaraztam és – bár félek a labdától – kézilabdáztam is, mégsem éreztem magaménak egyik sportágat sem. Végül a birkózást próbáltam, és az nagyon megtetszett – részletezi a lány. Ráadásul az edzői, tanárai is folyamatosan biztatták, mondták neki, hogy kirívó magassága, testfelépítése miatt szép eredményei lehetnének.

Ezek pedig jöttek, jönnek is: még fél éve sem birkózott, a magyar bajnokságon már harmadik helyezést ért el, nemrég pedig a horvátországi Ludberg­ben megrendezett nemzetközi torna dobogójának tetejére állhatott fel. Most a győri Európa-bajnokságra készül, ahová – szülői engedéllyel – elsőéves serdülőként kvalifikálták, a súly­csoportjában (66 kg) egyedüliként. A dobogós helyek egyikét célozza meg.

Nyikos Veronikának sokat jelent, hogy Németh Zsanett birkózó (kék pólóban) is segíti, támogatja őt. Zsanett –nem mellesleg –Vera mamájának szomszédja volt Berhidán
Fotó: A család

– Komolyan veszem a birkózást, mivel a sportban képzelem el a jövőmet. Szívesen lennék birkózóedző – részletezi Vera, majd hozzáteszi: – Persze a tanulást sem veszem félvállról. Most hatodik osztályos vagyok. Tavaly kitűnő voltam, idén becsúszott három négyes, ami nem olyan jó – mondja ezt úgy, hogy idén a Vas Gereben tiszteletére rendezett szavalóversenyen kortársai között az első helyen végzett. S ha már tanulás: céltudatosan tekint a jövőbe, a középiskolát Dunaújvárosban vagy Budapesten szeretné elkezdeni, hisz míg a fővárosban sok lehetőséget lát, az előbbi várost jól ismeri.

– Hetente négyszer járok Dunaújvárosba edzésre. Enyin­gen kezdtem, de ott a heti három tréning már nem volt elég – mondja Vera. – A szüleim nagyon sokat segítenek, ők hoznak-visznek, és ha tudnak, a mérkőzéseimen is folyamatosan jelen vannak. Sokat változtam ez idő alatt: bár még mindig nagyon izgulok a megmérettetések előtt, már kezdem megszokni a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában