A püspököt a katonával cserélték fel a csókakői főtéren

2018.06.29. 08:00

Melyik az „igazi” a két Szent Donát közül?

Lecserélték Szent Donát püspök szobrát, amely a falu főterén, a katolikus templom előtt állt. Mire? Egy másik Szent Donátra. A római legionáriusra.

B. Kiss László

Az új szobrot Kanalas Sándor faragta

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Csókakő híres jó boráról is. Szent Donát a szőlő védőszentje, aki képes elhárítani a villámcsapást, a jégverést, ami a legtöbb kárt teheti – a fagy mellett – a fürtökben. Tisztelete két irányból érkezhetett a faluba – mondja Fűrész György polgármester, aki avatott ismerője a község történetének. – Mór irányából, ahová a Rajna vidékről érkezett német telepesek hozhatták magukkal kultuszát, illetve Fehérvár irányából, ahol az Öreghegyen 1734-ben avatták fel az eredeti Szent Donát-kápolnát. Ez a Szent Donát, akit münstereifeli jelzővel különböztetnek meg névrokonától, a püspöktől, 140-ben született Rómában. Légiós katona volt, aki harcolt a markomannok ellen Marcus Aurelius császár seregében. Így bizonnyal Pannóniá­ba is eljutott. Keresztény hitéért 180-ban halt mártírhalált. A neve napját június 30-án ünneplik. A másik Szent Donát jóval később élt, 362. augusztus 7-én halt mártírhalált Arezzóban, ahol lefejezték. Ő a pékek és az epilepsziá­sok védőszentje. A két Szent Donát személye Németországban, Ausztriá­ban jól elkülönül egymástól, Magyarországon azonban összemosódik – mondja Fűrész György. Így volt ez kezdettől fogva Csókakőn is. A településen 1774. augusztus 7-én – azaz a püspök halálának a napján – szentelték föl a gótikus stílusban épült római katolikus templomot, az oltárképen azonban a legionárius Szent Donát szerepelt – tudtuk meg a polgármestertől.

A móri földrengés során a csókakői templom megrongálódott, úgyhogy 1860 és 1863 között a ma látható formájában, neogót stílusban újjáépítették. 1866-ban avatták az oltárképet, melyen a püspök Szent Donát volt látható.

A szent régi szobra a temetőkápolnába kerül
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

1944-ben találat érte Isten házát Csókán. Kiégett az épület, az oltárkép erősen megrongálódott. Majd csak 1985-ben restaurálták, de – mint Fűrész György mondja – a plébános, Tóth Tibor atya nem engedte, hogy a templom névadóját, Szent Donátot püspökként ábrázolják. Ezért a festmény helyreállításakor a püspöki süveg lekerült a fejéről, és a pásztorbot mellett, a térdepelő alak lábánál kapott helyet…

A vita a csókakői Szent Donát Borrend 2001-es megalapítása idején lángolt fel újból. Az első okleveleken, illetve a borrend címerén is a szentet katonaként ábrázolták. Ezt azonban többen megreklamálták. Így a később kibocsátott dokumentumokon és a címeren is kicserélték a legionáriust a püspökre…

A bevezetőben említett, fából faragott szobrot 2002-ben állították, s egyházi vélemény alapján a püspököt ábrázolja – fogalmaz a település elöljárója.

Az új szobrot Kanalas Sándor faragta
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A dolog azonban csak 2017-ig volt nyugvóponton. Ekkor kereste meg az önkormányzatot Karácsonyi Imre. Ő festette az újjáépített fehérvári Szent Donát-kápolna oltárképét. A munka elvégzése közben alaposan belemerült a két, névrokon szent személye körüli kérdések tisztázásába. Ő hívta fel a csókaiak figyelmét is arra, hogy a szőlőművelők védőszentje a katona Szent Donát.

– Ez egyáltalán nem mellékes kérdés. Szent Donát személye a csókakőiek identitásának fontos eleme – húzta alá Fűrész György. A kérdést megtárgyalta az önkormányzati képviselő-testület, amely úgy döntött: a püspök szobrát le kell cserélni a katonáéra.

Az oltárképen lekerült a szent fejéről a püspöki süveg
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Lauschmann: „Téves a közfelfogás”

Karácsonyi Imre a Kárpát-medencei borrendek csókakői találkozó­ján előadást tartott a két Szent Donát felcseréléséről. Idézett Lauschmann Gyula Székesfehérvár története II. című könyvéből is.

„Donátusnak emlékét tévesen tartja a közfelfogás augusztus 7-én. Igaz, hogy akkor is Donátus van, de nem ez a püspök a szőlők védőszentje, hanem az a katona, akinek ünnepe június 30-ra esik. A bevett szokás azonban a két Donátust egyesíti, és az augusztus 7-én ünnepelt püspök nevéhez fűzi azokat a jelenségeket, melyek a katona Donátus életéből adják a magyarázatot a szőlők patrónusának és így a szőlőhegyi búcsú megünnepléséhez.

Az a Donátus, akiről szó van, katona volt.

Donátus életének, történelemből ismert villámló légiójának a mozzanata adja a magyarázatot, hogy a vallásos kegyelet a villámlás, égiháború és jégverés ellen fordul hozzá közbenjárásáért. Különösen a szőlők védőszentje gyanánt tisztelik őt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában