Pró és kontra

2018.06.13. 07:00

Van-e rossz üzenete a lombos fák kivágásának Fejérben?

Miért nem télen vágja ki a fákat a közútkezelő? – tette szóvá egy olvasónk. Az idén a kedvezőtlen időjárás miatt kitolódott ez a feladat – kaptuk a választ.

B. Kiss László, FMH

Több öreg nyárfát is kivágtak az elmúlt hetekben a 81-es főút mellett

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Miért késő tavasszal vágták ki a fákat a 81-es út mellett, akkor, amikor azok már lombosak voltak, és megkezdődött a rajtuk fészkelő madarak számára a költési időszak? – teszi fel a kérdést egy olvasónk a szerkesztőségnek címzett levelében. Az olvasó szerint egyébként az, hogy zöldellő fákat vágnak ki, elterjedtté vált. Jelenség lett, miként írta.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Lendvai Gábort, a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei csoportjának vezetőjét is, aki osztja az olvasó álláspontját.

Lombos fa = élő fa

A fák élőhelyek is – fogalmaz. Régen télen vágták ki a fákat; ennek volt egy praktikus oka, és egy – úgymond – erkölcsi. Egyrészt akkor a legalacsonyabb a fa víztartalma, így jobban használható tüzelőnek, vagy mondjuk szerszámnyél készítésére. Másrészt az, hogy zöldell egy fa, azt jelzi, hogy él. Márpedig – régen így tartották – élő dolgot nyomós ok nélkül nem illik elpusztítani – fejtette ki a biológus Lendvai Gábor, aki szerint ma már akár erdőt is ki lehet vágni nyáron. Márpedig a megyei elnök szerint igen rossz üzenete van a lombos fák kivágásának egy olyan társadalom tagjai számára, amely amúgy sem jeleskedik a természet tiszteletében, óvásában.

Első a biztonság

Tudakoltuk egy kertészmérnök, Németh László véleményét is. Ő azt mondta: ha egy fa olyan állapotban van, hogy adott esetben életveszélyt jelenhet a közlekedőkre, csak a mielőbbi kivágása jöhet szóba, s ezen nincs mit mérlegelni.

Több öreg nyárfát is kivágtak az elmúlt hetekben a 81-es főút mellett
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Olvasónk panaszával megkerestük az út kezelőjét, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezetőtől megtudtuk, hogy nem csak a 81-es mellett található, elöregedett, balesetveszélyt jelentő nyárfasoron zajlik irtás. A megyében más helyütt is kerülnek – mégpedig ütemezetten – fűrész alá ugyancsak a forgalom biztonságát veszélyeztető fák.

Az elöregedett fákat alapvetően télen vágjuk ki, ám az idei elhúzódó és kedvezőtlen téli időjárás miatt ez a feladat kitolódott. Mérlegeltük az ágak nyári viharok általi letörésének kockázatát, s úgy döntöttünk: a munkát – az autósok, a közlekedők biztonsága érdekében – folytatjuk

– írja levelében az osztályvezető, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a közútkezelő minden évben jóval több fát ültet Fejérben az országos közúthálózat mentén, mint amennyit kivág.

„Évente több mint 1000 fát ültetünk el az őszi időszakban” – derül ki a válaszból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában