A fiatalok felvilágosítása 21. századi eszközökkel

2018.06.22. 07:00

Megoldás privát környezetben – Az óvszerautomata jó eszköz a felvilágosításra

A szülő az iskolától, az iskola a szülőtől várja el a gyerekek, fiatalok szexuális felvilágosítását. A nyári szünet beköszöntével azonban már nincs idő ezen vitatkozni – a fiatalok pedig megeshet, a gyakorlat terepére lépnek, akkor is, ha biológia órán vagy szülői körben nem kapták meg a megfelelő instrukciókat. Az óvszerautomaták ilyenkor segíthetnek, sőt ha kell, még tanácsot is adnak…

S. Töttő Rita

Langmár Bettina szerint jó gyakorlat a mosdókban felállított óvszerautomata

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Fogkefe automaták felszerelésével kezdődött az egész, meséli Langmár Bettina, aki ekkor hallott először azokról a fehérvári esetekről, amelyek szinte gyereklányok teherbeeséséről és szüléseiről szóltak. Közelmúlt eseményei ezek, amelyek tettekre sarkallták a kreatív Bettinát. Olyan automatákra gondolt, amelyekből pillanatok alatt olcsón, jó minőségű óvszerekhez lehet jutni, a nyilvánosság kizárásával. E mellé kifejlesztettek egy ingyenesen letölthető mobilalkalmazást, a Love Infot, a kormányhivatal egészségfejlesztési osztálya támogatásával. Az alkalmazás hiteles, pontos információkkal szolgál fiataloknak, szülőknek egyaránt. Együtt az eszköz és a tudás már megfelelő segítséget nyújthat azoknak, akiknek erre szükségük van. Létezik már a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában, a Comenius iskolákban, vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken.

Langmár Bettina szerint jó gyakorlat a mosdókban felállított óvszerautomata
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolák éves egészségügyi munkatervében egyébként szerepel a szexuális felvilágosítás kérdése. Az intézmények gyakorlata több helyen az, hogy a védőnők a negyedikes lányoknak tartanak először felvilágosítást, s azt kérik, otthon kérdezzék a szüleiket. Fiúkkal általában hatodikban beszélget el a védőnő, majd nyolcadikban – túl a vihogások időszakán –, lehet a fiúkat, lányokat közös felvilágosításon tájékoztatni a közös felelősségről. A fehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában pedig már továbbmentek: épp a napokban szereltek fel szülői felhívásra az egyik lány mosdóban is egy automatát. Rockenbauer Lajos, az iskola igazgatója így vélekedik a témáról:

– Egy tizenéves srác számára meglehetősen kellemetlen helyzet, amikor a drogériában kell óvszert vásárolnia. Mégiscsak diszkrétebb a mosdóban hozzájutni, ráadásul nagyobb eséllyel fogja megvenni, ha ilyen helyzetben van erre lehetősége – mondja az igazgató, akihez a szülők nemrég azt a kérdést intézték, miért csak a fiúk felelőssége a védekezés? Igaz, gondolta, és lépett: az 5-től 10. osztályig látogatott lánymosdóban a nyári szünet elején szerelték fel a következő automatát, melyet a diákok a következő tanévtől már igénybe is vehetnek.

Az első szerelem fontos mérföldkő
Fotó: illusztráció

– Az óvszerautomata nagyon jó lehetőség a prevencióra. Nekünk ugyanis dolgunk, hogy vigyázzunk a gyermek testi és lelki egészségére. Vagyis ne adjunk fölöslegesen munkát az egészségügynek! Nem megyünk bele abba a játékba, hogy a szülő azt gondolja, az iskola, az iskola pedig azt gondolja, hogy a szülő feladata a szexuális felvilágosítás. Volt persze olyan vélemény, mely szerint az automatával behozzuk az iskolába a szexet, de ez nem igaz. Ez nem olyan, mint a kávéautomata, hogy bedobom a pénzt, és helyben fogyasztom. Meg kell tanítani a gyerekeket a szabálykövető magatartásra és ez ehhez egy gyakorlati, megfelelő út!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában