Természetjárás

2018.06.29. 12:32

Felvidéken jártak a móri általános iskolások – Élménybeszámoló

A Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola 7. évfolyamos diákjaival 2018 májusában - „Természetjárás a Felvidéken” címmel- három napos tanulmányi kiránduláson vettünk részt a Határtalanul Program keretében.

Martonné Jáni Csilla és Kuri-Kapos Katalin

Forrás: Az iskola

Mindannyian izgatottan vártuk a szerda reggelt, hiszen már hetekkel korábban megkezdtük az előkészületeket. Osztályfőnöki órák keretében sokat beszélgettünk a határon túl élő magyarságról, a történelmi Magyarországról. Két külön foglalkozást is tartottunk, egy rendhagyó történelemórát, melyen a történelmi hátteret ismerhették meg diákjaink és egy bemutató órát. Erre a tanulók önállóan készültek fel, ppt-ken mutatták be a később meglátogatandó helyszíneket.

Fotó: Az iskola

Az első állomásunk a határon túl Komárom volt. Itt az erődöt tekinthettük meg. Idegenvezetővel barangoltuk be a járható katakombákat. Innen Gútára indultunk, ahol Közép-Európa leghosszabb fahídját láthattuk, majd egy reformkori hajómalomban rendezett kiállítást néztünk meg. Ezután a dunaszerdahelyi Csallóköz Múzeumhoz utaztunk. Itt Európa legnagyobb szárazföldi szigetét bemutató néprajzi, történelmi és természetrajzi gyűjteménnyel ismerkedhettünk. Este elfoglaltuk a szállásunkat Deákiban, az Európa Panzióban.

Második napon látogatást tettünk a kistapolcsányi vadaskertben, a bölényrezervátumban, majd a malonyai arborétumba utaztunk. Délután a nyitrai várnegyedben a püspöki palotát és a székesegyházat tekintettük meg. Este a deáki templomban egy nyugdíjas tanitó néni mesélt nekünk a templom és gyönyörű freskói történetéről.

Fotó: Az iskola

Pénteken meglátogattunk egy magyar iskolát Zsigárdon. Először a Kaszás Attila-emlékházban fogadtak minket, ahol megnéztük a helytörténeti kiállítást. Majd betekintést nyerhettünk az osztálytermekbe, a kisdiákok munkáiba, ezután a tornateremben vendégeltek meg minket. Itt volt lehetőségük diákjainknak a helyi hetedikesekkel ismerkedni, barátkozni. Délután Vöröskő várához utaztunk, ahol középkori kiállítást tekinthettünk meg: fegyvergyűjteményt, meseszép bútorokat, festményeket. Hazafelé Pozsonyban a Szent Márton dómot, a várat, a prímási Palotát, a Kék Templomot néztük meg.

Összességében gyönyörű helyeken jártunk, fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, sohasem felejtjük el ezt a három napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában