Népbetegségről van szó

2018.06.28. 07:30

Cukorbetegség: Fehérváron is megemlékeztek a világnapról

A világon először június 27-én rendezték meg a cukorbetegek világnapját, ezért egyes szakmai körökben ezen a napon is megemlékeznek róla. Noha manapság már a novemberi időpont az elterjedtebb.

S. Töttő Rita

Schneider Attila nemrég komoly tájékoztatót tartott a diabéteszszel kapcsolatban

Fotó: FMH

Azzal, hogy a magyar lakosság 5-10 százaléka valamilyen mértékben érintett a cukorbetegségben, lehet mondani, hogy népbetegségről van szó. Ezért sem baj, ha minél több alkalommal kerül előtérbe a diabétesz kérdése. Egyes szakmai körökben még ma is június 27-én emlékeznek meg a cukorbetegek világnapjáról, ugyanis első alkalommal 1991-ben, egy ilyen szép nyári napon rendezték meg ezt a fi gyelemfelkeltő eseményt.

A Nemzetközi Diabéteszszövetség végül november 14-ére tette a napot, így a legtöbb cukorbetegséggel kapcsolatos esemény ezen a napon van. Az utolsó novemberi világnapi eseményen a diabétesz a nők kapcsán került előtérbe. Mert noha férfiakat, nőket egyaránt érint a cukorbetegség, a nők hormonális változásai miatt számos speciális helyzetben felvetődik a betegség lehetősége, illetve kezelésének lehetőségei. A fogamzás, a terhesség, a túlsúly és egyes női betegségek is fontos befolyásoló tényezők lehetnek ugyanis.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szerdán is megemlékezett róla egy rövid tájékoztató jellegű anyaggal. Ebben is hangsúlyozzák: a kettes típusú diabétesz – amely a leggyakoribb – kialakulásában szerepet játszhat a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, a mozgás hiánya. De a szövődményekről sem szabad megfeledkezni, amelyek gyakran idült kis és nagy érszövődményekben nyilvánulnak meg. A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete éppen ezért is minden hónap utolsó keddjén tart foglalkozásokat az érintetteknek.

Schneider Attila nemrég komoly tájékoztatót tartott a diabéteszszel kapcsolatban
Fotó: FMH

– Éves tervünk van, mindig hívunk előadót, aki a cukorbetegséggel és annak szövődményeivel kapcsolatosan tart előadást. Az idei évben főként a mozgás és az egészséges étkezés határozza meg a programjainkat – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Benke Anna Piroska, az egyesület elnöke, aki hozzátette: épp e hét keddjén volt a júniusi találkozójuk, ahol Schneider Attila gyógyszerész tartott tájékoztatót a diabétesszel kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában