Pákozdi ingókövek

2018.06.09. 13:00

A „gyapjúzsákok” a Fejér Megyei Értéktár részei

Mintha a bizonytalan egyensúlyi helyzetű sziklákat játékos emberkéz hányta volna egymásra. Festői, esetenként bizarr formáció.

V. Varga József

Az ingóköveket tanösvény is összeköti

Forrás: Megyei Értéktár

A pákozdi ingókövek a Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében álló természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, a településtől északra. Az 1951 óta védelem alatt álló, 200-250 méteres tengerszint feletti magasságban húzódó területet hazánkban egyedülálló földfelszíni alakzatok, az úgynevezett ingókövek elszórt csoportjai tagolják. A Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszínalakító munkája hordta ki a törmeléket és a mállási anyagot.

Az ingóköveket tanösvény is összeköti
Fotó: Megyei Értéktár

Napjainkra a környezetükből kiemelkedő, lekerekített élű, egymásra tornyozódó sziklacsoportok formájában bukkantak a felszínre. Az erőteljesebben megmunkált, gömbölyded alakú sziklákat a népnyelv gyapjúzsákoknak mondta. Nevezetesebbek: a Gomba-kő, az Oroszlán-szikla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában