A használt tűk útja

2018.05.18. 14:00

Rendkívüli odafigyelést igényel a veszélyes hulladék kezelése

A veszélyes hulladék kezelése nagy odafigyelést igényel.

S. Töttő Rita

Staff Photo by Shawn Patrick Ouellette: Eric Morse a pharmacist with CVS in Brunswick, Marla Davis, RN,MSN Director of Community Health Improvement with the United Way and Jessica Loney RN, BSN Community Health Education Coordinator with Mid Coast Hospital in Brunswick count and sort unused prescription drugs at Mid Coast Hospital in Brunswick Friday, June 6, 2008 as a worker drops non-controlled substances into a bucket in the foreground.

A hét elején kirobbant fecskendős történet, amikor szállítás közben használt tű szúrt meg egy várakozó beteget a kórházban, sokakban kérdéseket vetett fel. Arról, hogy hogyan kell kezelni az ilyen hulladékot, Szabó-Bakos Zoltánnét, a kórház ápolási igazgatóját kérdeztük.

Harminchárom oldal–ennyi szól a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórházban a hulladékok kezeléséről. Ez egy olyan belső szabályzat, amely a hulladék kezelési jogszabályokra hangolva készült, s amely tartalmazza az intézetben előforduló mindenfajta hulladék, így a veszélyes hulladékkezelését is.

– Nagy hangsúlyt fektetünk az osztályokon e szabályzat oktatására, betartatására, ellenőrzésére, hiszen környezettanúsítási rendszerrel is rendelkezünk–mondta el az ápolási igazgató.

A használt tűk útja

A kórház évente körülbelül 70 ezer fekvőbeteget gyógyít, ápol, és közben kétmillió járóbeteg is megfordul az intézményben. Az orvos-beteg találkozások alkalmával pedig természetes, hogy fertőzőnek, veszélyesnek minősülő hulladékok is keletkeznek, mégpedig döntően a betegellátó szervezeti egységeknél. Ezeket direkt erre minősített és rendszeresített gyűjtőedényekben lehet és szabad csak gyűjteni, és maximum 48 órán belül el kell szállítani – szögezte le az ápolási igazgató.

Az orvos-beteg találkozások alkalmával rendszeresen keletkezik veszélyes hulladék
Forrás: Pixabay

– Ezek a gyűjtőedények főként kartonalapú, azaz kemény falú dobozok, illetve ha olyan nagy mennyiségű a hulladék, akkor hordókban gyűjtjük őket – tette hozzá Szabó-Bakos Zoltánné. Nem nehéz kitalálni, ez a veszélyes hulladék lehet használt tű, infúziós szerelék vagy éppen véres, váladékos kötszer. Bármi, ami a betegellátás során keletkezik, és fertőzést, sérülést okozhat. Akár a tárolása, szállítása, kezelése során. Rendkívüli odafigyelést igényel tehát a kérdés. Éppen ezért hangsúlyozta az ápolási igazgató: – Az intézet mindent megtesz a tűszúrásos balesetek megelőzésére, ezért intézményi és osztályos oktatásokat is rendszeresen szervezünk minden évben.

A szigorú belső szabályzat pontosan meghatározza ezeknek a hulladékoknak a sorsát, útját. Képzeljük csak el, hogyan is működik ez: a beteg bemegy egy kötözésre a szakrendelésre. A kötözéskor keletkező anyagot, gézlapokat, gumikesztyűt, miegymást egyből a fertőző veszélyes hulladék tárolójába teszik az ápolók, orvosok. Ezt a kemény falú tárolóedényt utána a nap végén sárga zsákba helyezik, összekötik, feliratozzák, és az arra kijelölt zárt helyiségbe beteszik. Másnap a szállítószolgálat az intézet által kijelölt helyre elviszi, onnan pedig a kórházzal szerződésben álló szállítószolgálat viszi tovább.

Nem a kórház dolgozója hibázott

Ám azért utaljunk kicsit vissza a sajnálatos fehérvári esetre: a kórház falain belül történt ugyan az eset, de nem a kórház dolgozója volt a szállító, hanem egy mentő. Van ugyanis egy egészségügyi miniszteri rendelet, a 12/2017-es, amely 4. paragrafusának 2. pontja azt mondja: azt az egészségügyi és gyógyszerhulladékot, amely a mentő- és betegszállító járműben a beteg­ellátás során képződik, szintén az egészségügyi szolgáltató, azaz a kórház telephelyén található gyűjtőhelyre kell betenni. Ezért mennek hát keresztül a mentők rendszeresen a zsákban lévő hulladékkal. A szabályzatok és rendeletek pedig éppen azért születnek, mert mint tudjuk, Murphy nem pihen: ahol lehet, ott kibújik a tű a zsákból…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában