Közérdekű

2018.05.30. 14:00

Pénzmozgások a postán: vannak szolgáltatások, amiknek változik az áruk

A nép­­szerű szolgáltatások árainak nagy része nem változott, egyes levelek feladásának díjtételei azonban drágultak vagy éppen csökkentek a postán. A pénzváltás pedig egyes esetekben díjmentes, más helyzetekben „fizetős”.

Szanyi-Nagy Judit

Bizonyos címletszám felett fizetni kell a bankjegyek beváltásáért

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Posta Zrt.-t két téma kapcsán kerestük fel a közelmúltban, előbb a május közepén életbe lépett díjváltozásokkal kapcsolatban. Levelünkben többek között arról érdeklődtünk, pontosan milyen árváltozások történtek a szolgáltatónál, valamint hogy mindegyik díjszabás május 16-tól lépett-e életbe. Ezekre a kérdésekre válaszul a posta honlapján is megtalálható közleményt kaptuk. Eszerint nem változott a leginkább használt közönséges 30 és 50 grammos levél, illetve az ugyanekkora méretű elsőbbségi levél ára, de változatlan áron érhetők el a képeslapok, levelezőlapok is. A csomagautomaták ellenszolgáltatásának értéke is maradt a korábban ismert.

100 gramm felett drágább

A 100 grammot elérő vagy meghaladó közönséges és elsőbbségi levél, illetve az ajánlott és a tértivevényes levél feladása azonban már drágább. Ugyanígy a belföldi csomagszolgáltatások (posta- és üzleti csomag) díjaiban is vannak változások, éppúgy, mint a nemzetközi csomagküldési árakban. Ez utóbbi tekintetében jó hír, hogy az összes szomszédos uniós ország a legolcsóbb zónába került. A postai szolgáltatások árai legutóbb januárban változtak. Ennek kapcsán azt is megkérdeztük az illetékesektől, mi indokolta a mostani változtatást, illetve hogy mi alapján szabják meg, mely szolgáltatások árai drágulnak vagy csökkennek. Ezekre a kérdésekre a kommunikációs osztály annyit írt, a májusi árváltozásról a már említett közleménnyel és az ÁSZF-fel tudnak szolgálni.

Készpénzváltásnál kell fizetni?

Arra a kérdésre azonban, hogy a készpénzváltás során az ügyfeleknek kell-e „fizetniük” (tehát a felváltandó összeg bizonyos százalékát váltja csak fel a posta), készségesen válaszoltak az érintettek.

– A készpénzcímletváltást a Magyar Posta alapvetően díj ellenében végzi, bár a szolgáltatás a lakossági ügyfelek számára egyes esetekben díjmentes – hangzott a felelet.

Bizonyos címletszám felett fizetni kell a bankjegyek beváltásáért
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Ehhez a következő feltételeknek kell megfelelni egy munkanapon belül: az összeghatár legfeljebb 200 ezer forint lehet; legfeljebb 10 darab nagy címletű (10 és 20 ezres címlet) bankjegyet lehet felváltani; legfeljebb 30 darab kisebb címletet lehet kérni. Továbbá maximum négyezer forint értékű bankjegyet legfeljebb 20 darab 200 és/vagy 100 forintos érmére lehet cserélni. Minden más esetben díjköteles a bankjegy- vagy érmeváltás, s a szolgáltatás díja kétféle lehet. A bankjegy bankjegyre váltása jelenleg a váltani kívánt összeg 2,78 százalékáért lehetséges, egyéb esetben pedig (bankjegy érmére, érme bankjegyre és érme érmére váltása) az összeg 8,01 százaléka. Ennél akkor lehet kedvezőbb a szolgáltatási díj, ha a gyakori váltások miatt az ügyfél szerződést köt a címletváltásra a postával – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában