Egység született a sokféleségből

2018.05.31. 12:30

Második alkalommal rendezték meg a Szivárvány Fesztivált Dinnyésen

Pénteken reggel kilenckor, a szűnni nem akaró zápor elől a Dinnyési Templomkert fedett színpadára húzódva a sajtó még csak találgatta, történik-e aznap egyáltalán bármi megörökítésre méltó azokon a deszkákon.

Sági Zoltán

A mezőföldi táncban nevelők és diákok együtt szerepeltek

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Bár az ország minden részéből folyamatosan érkező kisbuszok apránként megtöltötték a parkolót, a gyerekcsapatok kiszállva rögtön eltűntek valamelyik épület óvó fedezékében, így hosszú ideig eseménytelenül szaladt az idő. A megnyitó tervezett időpontjában Tóth István polgármester is feltűnt kis időre, hogy jelenlétével a fesztiválnap indulását megtámogassa, a sűrű zápor azonban rá sem volt tekintettel.

A rendezvény három fő szervezője, Sikó Sebastian Jerzy jelenlegi, és Márhoffer István, a Fejér Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI volt pedagógusa, továbbá Nánási Zsófia projektkoordinátor mindent megtett, hogy az események mielőbb visszazökkenjenek a tervezett kerékvágásba. Végül természetesen minden jóra fordult, és az ország távoli részeiből érkezett szakiskolás és speciális nevelési igényű diákok a zsűri elé állva előadhatták produkcióikat a Dinnyési Templomkert színpadán. Az előadásokon látszott a készület, a sok befektetett munka – azt pedig igazán felemelő volt figyelni, ahogyan a nem éppen átlagos gyerekek részt vettek egymás sikerében, örömében, ahogyan szinte együtt lélegeztek a színpad varázsától áthatva.

A mezőföldi táncban nevelők és diákok együtt szerepeltek
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A Szivárvány Fesztivál célja, mint Sikó Sebastian Jerzytől megtudtuk, az, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek az „átlagos” iskolákban tanuló diákokkal közösen jussanak élményekhez, csökkentve ezzel az őket érő negatív, szegregációs hatásokat. Az első Szivárvány Fesztivált tavaly rendezték meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, amelynek akkor nagy sikere volt, és sok megkeresést kaptak a szervezők a folytatás után érdeklődve. Márhoffer István, a fesztivál történetét felvázolva, elmondta még, hogy annak közvetlen elődje Velencén a Speciális Szakiskolák Országos Kulturális Fesztiválja volt. Az ötletet azonban, hogy többnapos rendezvényre volna szükség, az egri Nonverbális Fesztivál adta, amelyről a pozitív tapasztalatokat a velencei gyermek­otthon részt vevő diákjai és Sikó Sebastian Jerzy hozták el magukkal. Ennek nyomán az idei Szivárvány Fesztivál már az egész hétvégét megtöltötte programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában