Pályázat a közösségekért

2018.05.14. 08:30

Jelentős összeget oszthatnak szét a Gárdony környéki szervezetek közt

Nagy lehetőség áll most a helyi szervezetek előtt. Azok, akik a közösségi élet fejlesztését szolgáló terveket dédelgetnek, most 250 millió forintból gazdálkodhatnak – ezt a lehetőséget ismertette csütörtöki lakossági fórumán a helyi turisztikai egyesület a polgármesteri hivatalban.

S. Töttő Rita

Tulics Katalin és Tihanyi Tamás a lakossági fórumon

Fotó: S. Töttő Rita/ Fejér Megyei Hírlap

Tihanyi Tamás, a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület és a Gárdonyi Csillagok helyi közösség munkaszervezetének vezetője ismertetett a lakossággal egy sok lehetőséget magában hordozó fejlesztési tervet csütörtöki fórumán a polgármesteri hivatalban.

Gárdonyban 2016-ban ugyanis alakult egy konzorcium, amely a helyi lakosságtól, civilektől, egyesületektől, alapítványoktól vagy éppen önkormányzattól beérkező projekt adatlapok alapján készített egy helyi közösségi fejlesztési stratégiát. Ez a munkaterv 2017 augusztusában támogatásra érdemesnek bizonyult, melynek keretében egy meglehetősen jelentős, egészen pontosan 250 millió forintos keretösszeget nyertek. Ezt az összeget helyben kell „kipályáztatniuk”, vagyis olyan gárdonyi szervezeteket, közösségeket kell elérniük, amelyek a fejlesztési céloknak megfelelő terveket szeretnének megvalósítani. A csütörtöki lakossági fórum mellett helyi felhívásokkal igyekeznek eljutni a gárdonyi és környékbeli lakossághoz.

– A lényeg, hogy bármilyen tervről, célról, pályázatról is legyen szó, mind a helyi közösséget, annak épülését kell, hogy szolgálja. Lehet ez akár új épület létrehozása, meglévő közösségi tér fejlesztése, rendezvények, programok szervezése, bármi – sorolja a munkaszervezet vezetője a lehetőségeket, hozzátéve: mindenképpen fontos szempont, hogy ne profitorientált ötletek legyenek, azaz például, hogy ne vállalkozások terveinek megvalósítása legyen a cél, hanem olyan projekt, amely a teljes közösség számára elérhető. Ez a fontos kitétel azért jelentősen leszűkíti a megvalósítható projektek körét, viszont – ha sikerül megvalósítani – a jövőben nagymértékben gazdagíthatja a gárdonyi közösség életét.

Tulics Katalin és Tihanyi Tamás a lakossági fórumon
Fotós: S. Töttő Rita/ Fejér Megyei Hírlap

A terveket Gárdony, Agárd, Dinnyés és Csiribpuszta városrészein lehet megvalósítani – hangsúlyozta Tihanyi Tamás.

Vannak a térségben olyan hiányterületek, illetve igények, amelyek megvalósítására nagy szükség lenne – tette hozzá a munkaszervezet vezetője, aki úgy látja, vannak olyan közösségi terek például, amelyeknek az állapotán lehetne javítani, energetikai korszerűsítést lehetne végrehajtani rajtuk.

De akár turisztikai jellegű fejlesztések, tóparti játszóterek, gyermekpancsolók kialakítása is szóba jöhet, amely valóban az odaérkezők, azaz a teljes közösség számára elérhető fejlesztés lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában