A hit mély, személyesebb megélése

2018.05.02. 16:00

Imádság és szentségimádás Alcsútdobozon

A húsz esztendő alatt tizenharmadszor Alcsútdobozon tartották a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus karizmatikus közösségeinek éves találkozóját. Idősek, fiatalok, kisgyermekes családok töltötték meg a sportcsarnokot.

Zsohár Melinda

Mindig május elseje a kijelölt nap a találkozóra, mondta el Cseh Kornél fő szervező, az alcsútdobozi katolikus egyházközségen belül működő Mustármag közösség vezetője, lelkipásztori munkatárs. A nagycsaládos édesapa, állatorvos és a körötte csoportosuló helybéli katolikus családok kitartón és léthatóan gyakorolják hitüket, nevelik tudatosan keresztény szemléletűvé gyermekeiket. A karizmatikus közösségi találkozóra az egyházmegyéből érkeztek a résztvevők, s annyi kisgyermek tartott velük, hogy nekik külön szerveztek elfoglaltságot.

Fotós: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

A katolikus templom mellett ma is működő óvodát egykor kedvesnővérek vezették, a műemlék épület homlokzatán Szűz Mária szobra fogadja reggelente a kicsiket. Ezúttal a vendég gyerekek kézműveskedtek a szép óvoda termeiben, mézeskalácsot sütöttek, az alcsútdobozi édesanyák, nagymamák jártak a kedvükben.

A kisgyerekeknek külön is szerveztek elfoglaltságot a találkozón. Kézműveskedéssel, mézeskalácssütéssel töltötték a napot
Fotós: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

A sportcsarnok nem ideális helyszín, de ennyien csak itt férnek el, s itt állítják fel ilyenkor az oltárt, ide hozzák el az oltári szentséget. Míg előadásokon szóltak a hitről, a hitbéli közösségek fogyatkozásáról, más esetben éppen az önszerveződéséről, addig folyamatosan gyóntattak a jelenlévő atyák – a délutáni szentmisén áldozhattak is a hívek. A gyerekeknek az oviban a Palánta zenkar muzsikált, a felnőtteknek a Te Deum zenekar szolgált. Gitárkíséretű, „modern” stílusú szakrális zene ez, Alcsútdobozon máskor is gyakran tartanak miséket Cseh Kornél gitárkíséretével.

Egy kérte az imát, kettő segítette
Fotós: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Mindenki másként éli meg hitét – van, akinek ez személyes és magánügye, míg mások intenzívebben és közösségben kívánják átélni a spiritualitást. A karizmatikus találkozón kis, háromfős csoportokban imádkoztak egyesek, egy az imakérő, a kettő a „közbenjáró szolgálatot” adó társ lelki egymásra hangolódásában. A délutáni misét Hardi Titusz szerzetes, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója celebrálta több paptársával közösen. Spányi Antal megyés püspök és Varga Imre bicskei plébános rendszeresen részt szoktak venni az alcsútdobozi karizmatikus közösségek május elsejei találkozóján, ezúttal Brenner János boldoggá avatása miatt mentették ki magukat az alkalom alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában