Lenyűgöző látvány

2018.05.04. 12:24

Így emelkedett magasba 22 hőlégballon Baracskán – VIDEÓ

Mondhatni országos hőlégballon találkozónak lehettünk részesei pénteken hajnalban.

Nagy Annabella

Az utasok már hajnali öt órakor izgatottan kortyolgatták a kardamommal és gyömbérrel fűszerezett indiai teát és csoportokba szerveződve várták a felszállást. Nem tudtuk nem észrevenni, hogy várakozás mindenki körbe fényképezte az elé táruló látványt. Nemcsak fentről gyönyörű a táj, hanem az is elképesztő, ahogyan az addig üres mezőn szinte a semmiből lufiként növekednek óriásira a hőlégballonok.

A rendezvényt féléves szervezőmunka előzte meg azért, hogy egy indiai cég magyarországi kirándulásának állomásaként pénteken (ahogy a héten több másik napon is) levegőbe emelkedjenek a ballonok a cég dolgozóival – hol Börgöndpusztai, hol pedig Baracskai indulással. A felszállás helyét az aznapi idő- és széljárás befolyásolta. Mivel pénteken az északi szél volt a domináns, így esett a választás Baracskára.

 

Fontos, hogy még napfelkelte előtt, vagy napnyugtakor történjen a felszállás – mondta Császár Dalma a Unique Ballonsport Club elnöke. Ezzel garantálva az utazás alatti biztonságot, mert a napközbeni felmelegedés nagyon változó, extrém szeleket okoz, kialakulnak az úgynevezett termikek, azaz örvényszerű légáramlatok, amik hatással vannak a repülésre. A ballon nagyban rá van bízva a szélre, ám a repülés magassága szinte centiméterre pontosan koordinálható.

Balról jobbra Menyhárt Brigitta, a Unique Ballonsport Club elnökhelyettese; Császár Dalma, a Club elnöke; Szabóné Balatoni Veronika, utasszervező; Kozma Béla
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szabóné Balatoni Veronika, a Unique Ballonsport Club utasszervezőjétől megtudtuk Európa szinten történelminek számít ez a közös repülés, hiszen soha nem volt még, hogy ennyi társaság összegyűlt volna.

Mire felkelt a nap Baracskán, összesen 22 hőlégballon emelkedett a levegőbe. Lenyűgöző látvány volt a felszállásuk is:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában