Közel 20 éves a kapcsolat

2018.05.12. 08:00

Gyulafehérvári diákok jártak a fehérvári Városházán

A Városházára látogattak pénteken a Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum Székesfehérváron vendégeskedő diákjai és tanárai. A Ciszterci Szent István Gimnázium testvériskolájából 16 fiatal és két pedagógus érkezett, akiket Gyóni András pedagógus kísért.

Sági Zoltán

A Városházán jártak a gyulafehérvári diákok, megnézték a Szent Korona másolatát is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Ciszterci Szent István Gimnázium vendégeiként érkező gyulafehérváriak négy napot töltenek Székesfehérváron, és a város megismerése mellett ellátogatnak Zircre is. A városházi találkozón Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka a polgármester nevében is köszöntötte a gyulafehérvári vendégeket. A tanácsnok bemutatta a dísztermet, a terem funkciójáról és ülésrendjéről is beszélt, de kitért a falakon látható ábrázolások, zászlók és szimbólumok jelentésére, jelentőségére is.

A Városházán jártak a gyulafehérvári diákok, megnézték a Szent Korona másolatát is

A város és a fiatalok kapcsolatáról szólva elmondta, Székesfehérvárnak nagyon fontosak a felnövekvő generációk, akiket örömmel enged útnak, akár külföldre is, hogy aztán tapasztalatokkal visszatérve gazdagítsák a közösséget.

- A jóisten áldja meg a szüleiteket, hogy megtartották magyarságukat és benneteket is magyarnak neveltek – mondta Deák Lajosné.

Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vass Leheltől, az egyik gyulafehérvári diáktól megtudtuk: a tanulókat helyi családoknál szállásolták el. A testvériskolás fiatalok Messengeren már jó előre leszervezték egymás között, kit melyik fehérvári család fogad majd be. A diákokat Ilenuka, a líceum román nyelvtanára is elkísérte.

Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gyóni András, a Ciszterci Szent István Gimnázium címzetes igazgatója elmondta, 1999 óta ápolnak szoros kapcsolatot a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceummal. A város anyagi támogatásával évente két alkalommal találkoznak az iskolák, tavasszal Gyulafehérvárról érkeznek a diákok Székesfehérvárra, ősszel a fehérváriak utaznak Gyulafehérvárra. A Városházi látogatás mellett szombaton belvárosi séta és közös csónakázás is szerepel a programok között, de a vasárnapi hazaút előtt ellátogatnak Zircre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában