Alkoss szabadon gyapjúból!

2018.05.14. 11:30

Gyapjúfesztivál volt a fehérvári Rác utcában

Nomen est omen – A név maga az ember. A szabadegyházi Juhász Imre uram bajuszt visel, a fején kalap, a vállán bakonyi cifraszűr, a lábán csizma, a kezében juhászbot.

V. Varga József

Gyapjúból ellképesztő dolgokat lehet készíteni, ám ehhez igazán komoly szakértelem szükséges!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kijavít, amikor pásztorbotot mondok. Juhászbot az, mert hosszabb a másiknál, hiszen nem a jószág megdobálására való. A juhász támasza. Amint mondja: a mesterség apáról fiúra szállt a családban. Subát készít, bekecset varr, féltve őrzi a juhász szakma kellékeit. Szívesen mesél, kiállításokon mutatja be a maga készítette használati és dísztárgyakat, becses gyűjteményét, köztük a kolompokat, a trófeákat. A fesztivál visszatérő vendége.

Gyapjúfesztivál hatodszor

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete hatodik alkalommal rendezte meg szombaton a Magyar Gyapjúfesztivált a Rác utcában, a skanzen területén. Benépesült a Kézművesek Háza és szemközt a Mesterségek Háza.

A gyapjúval foglalkozó szakemberek és kézművesek országos találkozóján előadásokkal, kiállításokkal, kirgiz iparművészek divatbemutatójával és mesterség-bemutatókkal várták szombaton a látogatókat Székesfehérváron, a Rác utcában.

Gyapjúból ellképesztő dolgokat lehet készíteni, ám ehhez igazán komoly szakértelem szükséges!
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Alkoss szabadon gyapjúból!

A hatodik Magyar Gyapjúfesztivált a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és Füzes Zsuzsanna zalaszegvári szövő, az egyesület tagja jegyezte. Amint megtudtuk: a rendezvény fő célja minden évben a gyapjú kézi feldolgozásának ismertetése, valamint a hazai gyapjú, mint nyersanyag népszerűsítése. Igazi vásári kavalkáddal szembesülünk a Kézművesek Házának és Mesterségek Házának udvarán. A felhozatal gazdag, mindent befogadni lehetetlen. Bekecs és ködmön, suba és szűr – magyarázza a legénykének az anyukája. A srác szaporán bólogat, majd kiböki: Nem értem. Vagyunk ezzel így nem kevesen, kár bánkódni, de mégis ez az egész forgatag magával ragadó, hagyományőrző és egyben tovább gondolásra, fejlődésre méltó. Egy kellemes napra szövetkeztünk mindahányan – jegyzi meg Szencziné Török Zsuzsanna egyesületi elnök.

Kihirdették a pályázat eredményét, és egy egyúttal megnyitották az Alkoss szabadon gyapjúból! elnevezésű kiállítást. Lőrincz Etel előadása az Örökség címet viselte, Rekenei Ferenc (Operaház) a gyapjú divattörténeti vonatkozásairól szólt. Stöhr Orsolya (Dörögdi Gyapjú) kalandozásra hívogatta az érdeklődőket az európai gyapjak világába, Hargitai Éva (MultiFelt Factory) előadása pedig leszögezte: Itt nemez van!, azaz a gyári nemezek és felhasználásuk került terítékre. Yntymak Abdyldaev kirgiz ruhatervező látványos divatbemutatóját két felvonásban tárta a nagyközönség elé.

Kézműves foglalkozások és mesterség-bemutatók sorjáztak, a különféle eszközök, alapanyagok és kézműves portékák láttán pedig egyöntetűen kiáltottunk fel: Szabad a vásár!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában