Utánajártunk

2018.05.30. 07:00

Mit ír elő a szabályzat, ha valaki lekési az érettségit?

Május 18-án, a földrajz írásbeli érettségi napján halálos baleset történt a 81-es úton. A forgalmat elterelték. A Sárkeresztesről érettségizni induló fiatalember – miután dugó alakult ki az elterelt útvonalon – csak a délutáni vizsga kezdete után 10 perccel ért be az iskolába. A vizsgát nem írhatta meg.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt Brunner Marianna, a fiatalember édesanyja elmondta, fiának nemcsak a választott, ötödik érettségi tárgya volt a földrajz, de egyben felvételi tárgya is. Ő egyébként a fia dugóról szóló értesítését követően azonnal felhívta a középiskolát, és jelezte a problémát. Az iskolában arról tájékoztatták, hogy bármilyen ok is hátráltatja a diákot, amennyiben nem ér oda legkésőbb a vizsga kezdési időpontjára az iskolába, sajnos nem tehet írásbeli érettségi vizsgát. A fiú végül nem ért be időben.

Mit lehet tenni olyan esetben, ha a diák önhibáján kívül – tehát nem azért, mert például elaludt – nem ér oda a vizsgára? Mit ír elő az érettségi vizsgaszabályzat, legyen szó írásbeli vagy szóbeli vizsgáról történő késésről?

Erről beszélt a Fejér Megyei Hírlapnak Bordács Lajos, a Lánczos Kornél Gimnázium megbízott igazgatója, aki hosszú évek óta foglalkozik érettségi vizsgák szervezésével és lebonyolításával.

– A 100/1997. (VI. 13.) kormányrendelet, – amely meghatározza az érettségi vizsgákkal kapcsolatos tudnivalókat – azt mondja, ilyen esetben két szóbeli vizsga tehető és így az érettségi eredménye ugyanannyit ér majd, mintha írásbeli és szóbeli kombinációból született volna. Sőt, még felvételi pontszám is számítható belőle. Az érettségi bizonyítványba csak egy adott tantárgy végeredménye kerül be, az nem látszik, hogy az érettségiző írásbelin és szóbelin szerezte az érdemjegyét, vagy két szóbeli vizsgából. A kivétel ez alól a testnevelés és az informatika, mivel ezekből a tantárgyakból gyakorlati vizsga is van. A gyakorlati vizsga szintén helyettesíthető két szóbelivel, ám felvételi pontszámot ebből nem kalkulálhatnak, az érettségi bizonyítványban záradékban kell jelezni, hogy a diák nem tett gyakorlati vizsgát – mondta el Bordács Lajos.

Ha közúti baleset miatt késik a diák az írásbeli érettségiről, az fel nem róható oknak számít. Másik napon, más formában pótolhat
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

– Ha valaki rajta kívül álló okokból késik el a vizsgáról, vagy szakítja meg azt – például rosszul lesz, vagy testnevelésvizsgán megsérül – akkor az adott intézmény vezetőjével kell egyeztetni a továbbiakról. Minden esetben ő hozza meg a döntést, és azt is ő dönti el, kér-e igazolást, és ha igen, milyent – rendőrségi, orvosi vagy más – az érettségizőtől. Azt, hogy mit fogadjon el fel nem róható oknak az iskola vezetője, nem határozza meg a fentebb említett kormányrendelet.

Most következnek a szóbelik

Az írásbeli érettségi vizsgáknak már vége, de a szóbelik még csak most következnek. Felvetődik a kérdés: mi történik, ha valaki fel nem róható okból a szóbeli vizsgán nem tud megjelenni? – Egészen addig, amíg tart az iskolában az érettségi vizsgaidőszak, kivételes vizsgaeljárással át lehet tenni a diákot másik vizsgacsoportba. Ez vonatkozik az emelt szintű érettségi vizsgákra is. Baj akkor van, ha az utolsó napon nem tud valaki megjelenni a szóbeli vizsgán. Ebben az esetben sajnos csak a következő hivatalos vizsgaidőszakban tehet újabb vizsgát a diák – zárta a megbízott igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában