nyolcadik, immár hagyományos verseny

2018.05.22. 07:45

A pálinkát népszerűsítették Tácon

Ivó névnapján mi mást tehettek volna a helyiek, minthogy megrendezik a hagyományos táci pálinkaversenyt.

Szanyi-Nagy Judit

Komoly munkában a zsűri. Szemben Pataki Attila, a bírálóbizottság elnöke

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Nyolcadjára zajlott pálinkaverseny Tácon, ezúttal május 19-én. A versennyel a szervezők népszerűsíteni kívánják a pálinka mint hungarikum kulturált fogyasztását, amellett, hogy megmérkőztetik Tác és a térség pálinkáinak tulajdonosait, valamint elismerik a minőségi gyümölcspárlatot főzető lakosok munkáját.

 

A verseny azért is különbözik a többi pálinkás megmérettetéstől, mert a bírálást követő eredményhirdetés és az utána következő kötetlen beszélgetés során a zsűritagok egyenként is értékelik a szíverősítőket – tudtuk meg Horváth Tamás polgármestertől.

Komoly munkában a zsűri. Szemben Pataki Attila, a bírálóbizottság elnöke
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Néhány éve már 60-70 minta érkezik a versenyre, idén 64-et értékeltünk Tácról és a környékbeli településekről – mondta el lapunknak Pataki Attila, az országos pálinkaverseny zsűritagja, a helyi bírálók elnöke. Alma, körte, birs, meggy, cseresznye, kökény, sárgadinnye, narancs – csupán néhány a bemutatott ízek közül –, de levendulás hárslevelű szőlő is érkezett a megmérettetésre. A versenyzők legfeljebb húsz pontot szerezhettek, 18 pont fölött aranyérmes a minta.

Olykor-olykor Horváth Tamás polgármester is tanulmányozta a pálinkákat
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Aranyéremmel térhetett haza Balázs László (cigánymeggy), Balogh Zsolt (debreceni muskotály szilva), Horváth Ágnes (cseresznye), Kiss Gábor (olaszrizling törköly, othello-kékfrankos törköly, Irsai Olivér szőlő), Oláh István (narancs), Osváth István (chardonnay törköly, sauvignon blanc törköly), Pál Jenő (kajszibarack, meggy, jázmin-Irsai Olivér törköly), Szűcs Péter Pál (syrah törköly). A legjobb törkölypálinka Imre Sándor cabernet franc törkölye, a legjobb helyi pálinka Tósoki Szabolcs bergarouge kajszibarackja, a legjobb pálinka pedig a szabadbattyáni Balázs László cseresznyéje lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában