Avató ünnep

2018.04.20. 19:49

Turul „szállt” a csókakői világháborús emlékműre

A hatvanas években épült az az első világháborús emlékmű Csókakőn, amelynek tetejére most került föl a turulmadár.

B. Kiss László

Száz éve ért véget az első világháború. A csókakői katonákat pedig április 20-án kezdték sorozni. Ezért avatták pénteken a faluban álló világháborús emlékművet, amelynek tetejére most került oda a turulmadár, oldalára pedig a katonai jelvények – mondta el az ünnepsége mondott beszédében Fűrész György polgármester. Az Ady utcában álló emlékoszlopot egyébként a múlt század hatvanas éveiben emelték. A 23 hősi halott neve azonban csak a rendszerváltás után került rá.

Raffay Ernő történész
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A csókakői első világháborús emlékmű avatásán beszédét mondott Raffay Ernő történész is, aki felidézte, hogy az Antall kormány idején, mint a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára kezdeményezte a világháborús emlékművek felújítását. Beszélt továbbá arról is, hogy hiányolja: nem készült, nem készül az első világháborúról magyar film. Pedig a forgatókönyv alapanyagául kiváló irodalmi művek kínálkoznak. A történész Somogyvári Gyula és Markovits Rodion, múlt századi írók nevét is említette példaként.

Az emlékmű az Ady Endre utcában áll
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen közreműködött Király Dávid dudás, valamint a helyi iskola diákjai, akiket Almádi István készített fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában