Emlékhely, orvosi rendelő, parkolók

2018.04.18. 20:00

Rengeteg fejlesztést terveznek idén Szabadbattyánban

Felbolydult a Csíkvár téren az orvosi rendelő környéke: történelmi emlékhely készül a település központjában. Központi eleme az első világháborúra és Trianonra, a két oldalszárny hazánk jeles történelmi személyiségeire emlékeztet. Nemzettudatunkra és identitásunkra. Magyarságunkra!

V. Varga József

A Szabadbattyáni Történelmi Emlékhely gondolata a képviselő-testület által merült föl még a legutóbbi önkormányzati választási ciklus elején, közös szándékkal és akarattal, egységes szemlélettel. Az önkormányzat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsághoz is benyújtotta pályázatát.

– Az emlékhely központi eleme az első világháborúra (1914-1918) és az azt lezáró trianoni békediktátumra emlékeztet – foglalta össze Polyák István polgármester. – A két oldalsó szárny négy-négy eleme pedig a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. Szakál Antal szobrászművész bronz domborművei Árpád vezért, Géza fejedelmet, Szent István királyt és Szent Lászlót, illetve II. Rákóczi Ferencet, gróf Széchenyi Istvánt, Kossuth Lajost és Deák Ferencet ábrázolják.

A történelmi emlékművet Polyák István tervezte. A település polgármestere festő-grafikus, a Pallay Alkotókör vezetője egy személyben.

Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Maga az emlékmű alapterülete nyolcszor kilenc méter, az elemek műkőből és gránitból készülnek. A központi elem – amely magában foglalja a történelmi és a jelenlegi Magyarország határait – a Szent Korona alakját szimbolizálja, a mögötte kialakított formák pedig az ívek ellentétes irányú mozgásával emelik a magasba a kettős keresztet. A történelmi személyek domborművét hordozó műkő és gránit elemek egy körív mentén haladva alkotnak egységes egészet a központi motívummal. Az emlékművet díszkert öleli majd körül, virágos és füves területek váltakoznak, egészséges és fiatal fákat ültetnek a régieket pótolandó.

– Felmerülhet a kérdés, hogy miért fontos a szabadbattyáni polgároknak történelmünk emlékezete? Azért, amiért minden magyar állampolgárnak fontos – erősítette meg Polyák István. – Hogy tudjuk, ide tartozunk, és lehetőségünk legyen megélni magyarságunkat. És kell egy hely is, ahol összegyűlhetünk, ünnepelhetünk. Nem kell szégyenkeznünk történelmi múltunk, önállóságunk miatt. Büszkén vállalhatjuk mindig, hogy magyarok vagyunk!

Az önkormányzat az orvosi rendelő (háziorvosok, fogorvosok) energetikai korszerűsítésére a terület- és településfejlesztési operatív program pályázatán 25 millió forintos támogatást nyert. A munkák (külső hőszigetelés, nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer megújítása, akadálymentesítés) itt is elkezdődtek.

Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat tisztában van azzal, hogy a felújítás némi nehézséget okoz az orvosok munkájában, azonban igyekszenek a legrugalmasabban áthidalni a beruházás során felmerült nehézségeket. Bíznak abban, hogy mind az orvosok, mind pedig a betegek a legnagyobb megelégedéssel fogadják majd a felújított rendelőt.

A faluközpont megújulásához parkolóépítés is kapcsolódik, az orvosi rendelő előtti résztől egészen a Templom utcáig összesen húsz autó parkolására alkalmas rendezett területet alakítanak ki.

A Csíkvár téri beruházás befejezési határideje május vége, a Szabadbattyáni Történelmi Emlékhelyet és a faluközpont orvosi rendelő körüli részét a Nemzeti Összetartozás Napját megelőző vasárnap, június 3-án avatják ünnepélyes keretek között – tette hozzá Polyák István polgármester.

A munkákról, az emlékhelyről Polyák István polgármesterrel beszélgettünk Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

 

Az önkormányzat a Csíkvár téri beruházás mellett további fejlesztéseket is tervez az év során. A faluközpont orvosi rendelő környéki megújulását követően az önkormányzat az út másik oldalán, a Csíkvár térrel szemben, az ABC előtti parkoló bővítésére és felújítására is gondolt. A 7-es főút közlekedési lámpás kereszteződésétől kezdődően a Széchenyi út mentén, Tác irányában pedig járdaépítést terveznek. Ehhez tudni kell, hogy a települést átszelő főút és az azt keresztező Simontornya–Szabadbattyán összekötő út a Magyar Közút Zrt. kezelésébe tartozik, így a munkákról egyeztetést kezdenek.

Felújítják továbbá a Bem József utca és a Szabadság utca közötti útszakaszt, valamint a Dózsa György utca külterületi részét (Úrhida irányában). Az önkormányzat újabb pályázatot nyújtott be a Kossuth Lajos utcai járdaépítésre, s anyagi lehetőségeik függvényében további járdaépítés is várható. A végső engedélyre várnak, és május folyamán megnyitja kapuit a napköziből átalakított, kétszer hét kisgyermek befogadására alkalmas mini bölcsőde – emelte ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában