Videokazetták szalagjai, kupakok, parafadugók

2018.04.03. 17:00

Ruhakölteményeket készítenek hulladékból az Árpád Szakgimnázium diákjai

Többjelentésű, ötletes szlogen sűríti magába az Árpád Szakgimnázium öko divatversenyének alapgondolatát: Vedd fel a szemetet!

Majer Tamás

fdsfsdf

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében elmondta, 2013-ban 6 fehérvári iskolával indult a menet. A városi verseny mára országossá duzzadt, jöttek Nyíregyházáról, Zalaegerszegről, Pécsről, Egerből is. Összesen 22 iskola 350 diákja nevezett.

Takarófólia és videokazetta szalagból kreált ruháját Kazsoki Andreával közösen készítette. A zsűri tagjai (jobbra) alaposan megnéztek minden egyes ruhát. Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A divat- és ökoshow „műsoridejének” javát a ruhabemutató tette ki. Uszályok fóliából, nyakék tükördarabkákból, amelyben ezernyi arcunkat láthattuk viszont, másokon újságpapír rojtosra vágva mint fűszoknyák, s szemeteszsákból kreált ruhaköltemények kívánták meg a nézői figyelmet. Kiderült, a parafadugó, a videokazetta lejátszhatatlan szalagja, a kartonpapír és az italos doboz is jól mutat, ha ügyes kezek alakítják át alkalmi viseletté.

Kazsoki Bettina igazi modellalkat, harmadik alkalommal lépett fel az öko divatbemutatón. Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Szereminé Hegedűs Krisztina, a házigazda iskolaigazgató kiemelte, a verseny pedagógia célja a környezettudatosságra való nevelés. Kovács-Mader Ágnes ruhaipari szakoktató úgy véli, az idei bemutató másnapján megkezdik a diákok az „anyaggyűjtést” 2019-ra. Egyes csomagolási holmikra már nem is hulladékként, hanem ruhaanyagként tekintenek.

Nagy örömmel hordták a különleges darabokat a lányok az Árpád Szakgimnázium versenyén. Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke zsűriként a varrások bonyolultságát, a ruhák ötletességét, valamint a modell és a ruha összhangját pontozta. Polónyi Dóra, a Depónia munkatársa szívéhez az újrafelhasználható hulladéktípusokkal lehetett közel férkőzni.

Szakmai haladó kategóriában a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakgimnázium 11-es női szabó osztálya győzött, második Raffai Márk, az Árpád 11-ese férfiszabója lett. A szakmai kezdőknél Svajda Noémi nyert, ő is az Árpádba jár, kilencedikes. Az „amatőrök” között Szelényi Kata, a fehérvári Szent Imre Általános Iskola növendéke nyert. A mindennapi ruházat tervezése versenyben Hoffmann Dóra, a dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnázium tanulója lett az első. A bútor- és használati tárgy készítésében a Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola csapata, az idei évben először kiírt kukafestés-versenyben pedig a házigazda iskola 11/D osztálya győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában