neves leszármazottak

2018.04.30. 09:00

Mezőszentgyörgyi történetek az Eötvös családról

Fejér megyéhez számtalan híres-neves ember köthető, akár azért, mert a megye egyik településen élt, járt vagy hunyt el. A közismert megyei szülöttek egyike Eötvös Károly, az Eötvös család tagja.

Szanyi-Nagy Judit

A Mezőszentgyörgyhöz nagyban köthető Eötvös családról (köztük Eötvös Károly ügyvéd, politikus, íróról) tartott előadást április 27-én, a Szentgyörgyi Napok keretében Berta Annamária, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanára.

Berta Annamária adott elő a mezőszentgyörgyi könyvtárban az Eötvös családról Fotós: Szanyi-Nagy Judit

A prezentáció számos érdekes történetet tartogatott: szó esett a család feltehetőleg szerb származásáról, nemesi címük felvételéról, címerük hátteréről és leszármazottaikról is. Mint kiderült: 1840 környékétől kezdve az Eötvös család már nem a közeli Szilasbalháshoz (mai Mezőszilas), hanem Mezőszentgyörgyhöz volt köthető. A leszármazottak egy része ma is él – már nem viselve az Eötvös nevet, hiszen az férfi részről az utolsó Eötvös halálával nem öröklődött tovább. Közülük van, aki Bécsben, zenészként helyezkedett el.

A helyiek örömmel hallgatták az előadást, közülük ugyanis többen személyesen is ismerik, ismerték a leszármazottak egyikét-másikát Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Az előadásból arra is fény derült, hogy az ország első népkönyvtára Eötvös Károly egykori lakásában, Mezőszentgyörgyön nyílt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában