Katyń

2018.04.13. 15:25

Néma tiszteletadás mellett emlékeztek meg a lengyel áldozatokról Fehérváron

Mintegy 22 ezer, hadifogolytáborban raboskodó lengyelt végeztek ki 1940-ben az orosz csapatok. Az áldozatokra emlékeztünk április 13-án.

Szanyi-Nagy Judit

Cser-Palkovics András polgármester és Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke közösen koszorúzott

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Katyń-emlékkeresztet 2012-ben állították fel a Jávor Ottó téren, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kezdeményezésére, a város támogatásával. A kereszt a lengyel nép egyik legnagyobb tragédiájának állít emléket: 1940-ben mintegy 22 ezer lengyel katonatisztet, rendőrt és értelmiségi civilt végeztek ki a Szovjetunió Katyń melletti erdejében. Az áldozatok testét jeltelen tömegsírokba temették. A tömeggyilkosságot a németek 1943. április 13-án hozták nyilvánosságra; 2007 óta ez a nap a katyńi áldozatok emléknapja.

Az elhunyt áldozatokról a lengyel és magyar nép közötti barátság jegyében Székesfehérváron is megemlékeztek pénteken. A néma tiszteletadást csak a járművek zaja törte meg. A megemlékezés során a Katyń-emlékkeresztnél koszorút helyezett el Cser-Palkovics András polgármester, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség ÖHP törzsfőnöke, Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója és Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke.

Cser-Palkovics András polgármester és Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke közösen koszorúzott
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Közösen koszorúztak az egyházak, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat – köztük Andrzej Straszewski elnök és Solymossy Zoltán Lászlóné alelnök –, valamint a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat – köztük Sándorovits László elnök – képviselői. A Városunk Lakóiért Szövetséget Juhász László elnök képviselte.

A Katyń-emlékkeresztnél mintegy félszázan rótták le tiszteletüket
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékezés virágait önkormányzati képviselők, Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség tiszteletbeli és ügyvezető elnöke, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai és civilek is elhelyezték a keresztnél. Végül az Il Silenzio csendült fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában