Olaszrizlinget termő vidék

2018.04.13. 08:30

Kiemelkedő a Lepsény-Mezőszentgyörgy Borbaráti Klub versenye

Legutóbb százötven bor szerepelt a helyi versenyben. Bár a létszám nem elenyésző, mégsem döntött rekordot: volt, amikor több mint százhatvan nedű mérettetett meg.

Szanyi-Nagy Judit

Az eredményhirdetés izgalmas pillanatai. Jobbra Zsuppán István elnök, aki idén hazai fehér kategóriában „nagyaranyat” nyert

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Lepsény–Mezőszentgyörgy Borbaráti Klub versenyére nem csak a helyiek nevezik be boraikat. Ilyenkor Enyingről, Sárbogárdról, Soponyáról, Tácról és a megyén túlról, például Balatonkeneséről vagy Sólyról is érkeznek nedűk. S mivel a versenyen bárki részt vehet, a helyezéseknél ezt a fajta sokszínűséget is figyelembe veszik az ítészek: a „nagyaranyat” helyi bor és vidéki egyaránt megkapja, ugyanúgy vörös, mint fehér kategóriában.

A versenyeken a környék számos borát megkóstolhatja a zsűri; az olaszrizlingtől elkezdve a pátrián és a csabagyöngyén át a királyleánykáig. A vörösborokat tekintve is nagy a kínálat, a cabernet sauvignon, az otelló és a kékfrankos egyaránt megfordul itt – egyszóval minden, ami az országos borrendek palettáján is feltűnik. Lepsény és Mezőszentgyörgy borászai közös szőlőhegyről gazdálkodhatnak, ez egy jellemzően olaszrizlinget termő vidék. A borklub 2004 óta működik. Mivel már a klub megalakulása előtt is voltak a településeken borversenyek, idén a huszonhatodik megmérettetésnél járnak.

– A klubban mintegy harminc fő tevékenykedik. Ez a magas létszám kiemelkedő, mégis van „hátránya”: nehéz ennyi embert összefogni, megszervezni azt, hogy ha kell, mindenki egy időben, egy helyen legyen – mondja Zsuppán István, a borbaráti klub elnöke.

Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, mégiscsak jól sikerül a szervezés. Hiszen a magas létszámú versenyzőkhöz (emberekhez és borokhoz) nagy létszámú zsűri is dukál. Idén például tizenketten pontoztak a nagykönyvben megírtak szerint.

Az eredményhirdetés izgalmas pillanatai. Jobbra Zsuppán István elnök, aki idén hazai fehér kategóriában „nagyaranyat” nyert
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A zsűri létszáma nagyban függ a borok számától. Ha sok a bor, annak érdekében, hogy tartani tudjuk a napi menetrendet, és az est későbbi programjai ne csússzanak, több zsűritagot hívunk. Ők a munkájuk során figyelik a borok illatát, tisztaságát, színét, ízét és zamatát, de számít az összbenyomás is – részletezi az elnök.

A borverseny külön érdekessége, hogy a borosgazdákon kívül számos más helyi, megyei vagy megyén túli ember is ellátogat az esti rendezvényre, amely az eredményhirdetés mellett egy vacsorát, citerás, néptáncos és énekes műsorokat, valamint tombolát és zenés mulatságot is magában foglal.

– Örülünk, hogy egyre több fiatal érkezik hozzánk a buliba, bár – teszi hozzá gyorsan, nevetve István – annak még jobban örülnénk, ha ezek a fiatalok a szőlőket is művelnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában