Mint Géza fejedelem udvarában

2018.04.15. 11:16

Harcosok és asszonyaik családi napja Úrhidán

Semmi mellébeszélés, a megnyitó után tüstént egymásnak estek a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület harcosai Úrhidán. A kedélyeket kézműveskedés, bábelőadás, lepénykészítés, baráti fegyverpróbák és ügyességi játékok csillapították.

Majer Tamás

No, semmi baj. A harci bemutató ugyanúgy a program része volt. A Borostyánkő tagjai Géza fejedelem és István király udvarában élő harcosokat testesítenek meg. Azonban nemcsak a csihi-puhiról szól értékmentő tevékenységük. Az összecsapások szüneteiben a korhű tábori élet elevenedett meg. A csapat lányai és asszonyai – a mindennapok során is – ebben teljesedhetnek ki igazán. Haraszti-Orbán Klaudia nagy kedvvel ecsetelte, milyen növényi, sőt állati alapanyagokkal festik a maguk varrta viseleteiket. Festőtárában az indigócserjék leveleiből nyert anyag ugyanúgy megtalálható, mint a zöld dió, a festőbuzér, az aranyvessző nedve, sőt a bíbortetű is! Porítva, értő kezek által az apró állat káprázatos színt kölcsönöz a fonalaknak.

A verekedések, a harci bemutatók során is törekednek a korhűségre
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az úrhidaik kipróbálhatták a borostyánkősök saját készítésű fegyvereit, eszközeit, tábori felszereléseit. Jurtájukba is bárki beléphettek, ha vigyázott, hogy ne lépjenek annak küszöbére. A küszöb ugyanis nemcsak fizikai, de szellemi értelemben is elválasztja egymástól a külvilágot és a jurta belső terét.

Zsinkó István kovácsmester segedelmével a gyerkőcök is ügyködhettek a százesztendős fújtatóval és az 1700-as évek közepéből származó üllővel.

 

A kicsik Majoros Ági bábszínházán nevelődhettek, a nagyok Szücsi Frigyes régész előadásából okulhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában