reformáció 500.

2018.04.04. 08:00

Emlékkövet avattak Bakonycsernyén a községháza előtt

A protestáns elődöknek állítottak emléket a Bakonycsernyén. Az emlékkövet a községháza előtt avatták föl.

B. Kiss László

A felvétel az emlékkő avatásakor készült Fotó: önkormányzat

A reformáció 500. évfordulója alkalmával számos köztéri alkotás született, az egyik legizgalmasabb a fővárosban, a Kálvin téren elhelyezett 95 utcakő volt, utalásként a reformációt elindító Luther Márton 95 vitatézisére. Mindegyik kő feliratában olvasható egy reformátori, valamint egy erre rímelő magyar irodalmi idézetet. Egy esztendő után e kövek örökbefogadását önkormányzatok, egyházak megpályázhatták. Így jutott Bakonycsernye önkormányzati képviselő-testülete arra az elhatározásra, hogy egy utcakő közterületi elhelyezésével emléket állít a községet megalapító felvidéki evangélikus telepeseknek. A 6. számú kövön is két idézet olvasható, az egyik Nádas Péter írótól, a másik Luther Asztali beszélgetéseiből való. A követ a bakonycsernyei polgármesteri hivatal előtt, ünnepélyes külsőségek között helyezték el.

A felvétel az emlékkő avatásakor készült Fotó: önkormányzat

„Aki e kőre tekint, ugyanazt látja, mint Nádas Péter láttatott velünk a délnémet városka történetében. Településünk egykori alapítói lelkiismeretük szavára hallgatva indultak el az ismeretlen, török dúlta táj felé” – mondta Szarka István esperes, a település evangélikus lelkésze az avatáson.

Majd így folytatta ünnepi beszédét: „Kötve voltak Isten igazságához és ígéreteihez. Egy szebb és jobb világot formáltak itt, amelyhez a kőkemény munkán keresztül vezetett az út. Elhozták őseik vallásos énekeit, nyelvét, kultúráját, a Bibliát és mélységesen mély, Krisztusra tekintő hitüket. Településünk múltjának letagadhatatlan ténye és építőköve az a protestantizmus, amely Krisztus megváltó áldozatára tekintve maga is képes áldozatokat hozni. Áldozatot és lemondást a jövendő generációk jóléte és boldogsága érdekében. (…) Hitem szerint ebben az önkormányzati épületben is ezen elvek alapján dolgoznak. Szolgálják Bakonycsernye és a környékbeli települések polgárait. S ki tudja, utódaink még megláthatják-e a munka gyümölcsét. Talán ebből a változásból egy szép kisváros is kivirul. Ahogy egykor a német reformátorok felvirágoztatták az autógyártás fellegvárának számító Stuttgartot.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában