Utazás a világűrben

2018.04.14. 12:05

Bicskén járt az Utazó Planetárium

Harmadszor járt a városban a Petőfi Művelődési Központ szervezésében az Utazó Planetárium, amely óvodásokat és iskolásokat vezetett be a világegyetem rejtelmeibe.

Borsányi Bea

A kupolában vetített filmek eget varázsoltak a gyerekek fölé

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Volt olyan kisgyerek, aki annyira izgatottan várta a vetítést, hogy előző éjjel alig aludt, tudtuk meg az egyik csoportot kísérő tanárnőtől, aki alsós gyerekeket hozott. Nem is csoda, hiszen a Fiatalok Házának termébe lépve már a hatalmas, szürke kupola látványa is felcsigázta a képzeletet.

– Ez egy 45 férőhelyes, alul nyitott kupolasátor – magyarázta Vidákovich Milán, az Utazó Planetárium munkatársa –, ebben folynak a vetítések. A gyerekek kispárnákon ülnek és pontosan úgy bámulnak felfelé és körbe, mintha csak az eget kémlelnék. A 20-30 perces, alámondással ellátott műsorok különböző témákat ölelnek fel. Van olyan, amelyik kisebbeknek, van, amelyik nagyobbaknak szól. A nézők utazást tehetnek a bolygók között, megismerhetik az ég egyéb lakóit, valamint a csillagokat, de végigjárhatják a teljes Naprendszert, látványos közelségbe kerülve az egyéb égi jelenségekhez. Az érdeklődésre jellemző: az eredetileg meghirdetett öt előadást tízre kellett emelni és a gyerekek mellett a fennmaradó üres helyeket pillanatok alatt betöltötték családok, érdeklődő felnőttek.

A kupolában vetített filmek eget varázsoltak a gyerekek fölé
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ott lakik Isten – mondta egy kisfiú, amikor a sötétségben megkezdődött a vetítés és egy asztronauta lebegett el a fejünk felett, hogy aztán egyre messzebb és messzebb kerüljünk a Földtől, majd a fejünk felett kisebb-nagyobb aszteroidák húztak. Mi pedig úgy éreztük magunkat, mintha valóban kint lebegnénk a világűrben, messze a mindennapok gondjaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában