Gratulálunk!

2018.04.12. 20:23

Aranyember-díjban részesült Szalai Károly helytörténész

Szalai Károly, a városban élő helytörténész volt az egyik, aki a napokban átvehette az Aranyember-díjat.

B. Kiss László

Herczog Edit adta át a kitüntetést Szalai Károlynak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Aranyember-díjat Herczog Edit, volt Európa Parlamenti képviselő alapította, az egyik idei díjazott pedig Székesfehérvár történetének avatott kutatója, Szalai Károly.

– Orosházán végeztem a középiskolát, a történelem-földrajz szakos középiskola tanári diplomát Debrecenben szereztem meg. A tanári pályát – és a helytörténeti kutatásokat – Dunaföldváron kezdtem – mondja magáról Szalai Károly, aki a fehérvári Tóparti gimnázium tanáraként ment nyugdíjba.

A fiatalkori, dunaföldvári vonatkozású publikációk után az utóbbi években több önálló kiadvány címlapjára került rá Szalai Károly neve. A Vasútvidék történetét még közösen jegyezték Farkas Gáborral, azonban az Üdvözlet Székesfehérvárról (2013), a Városfejlődés Székesfehérváron a XX. század elején (2014),s a Székesfehérvár 1914 alcímet viselő, Békéből – háborúba már kizárólag a díjazott helytörténész munkája.

Herczog Edit adta át a kitüntetést Szalai Károlynak
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Az érdeklődésem nem szűkül le Székesfehérvárra, újabban a Nagy-Magyarország olyan, Trianon után a határon kívülre került városainak a történetébe ástam bele magam, mint például Nagyvárad, Pozsony vagy Szabadka – mondja Szalai Károly, akit előadásai révén nem csak a megyeszékhelyen, de például Csákváron is személyesen ismernek. A helytörténésznek hat unokája van, és szorgalmasan műveli pákozdi kertjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában