partfal-rehabilitáció

2018.04.18. 07:30

A tópart páratlan szépsége kötelez

Környezetvédelmi napot rendeztek az elmúlt hét végén a Velencei-tó partjának több helyszínén.

Tihanyi Tamás

A csónakkikötőt is rendben kell tartani, ezért dolgoztak a horgászok

Fotó: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-tó vidéke az elmúlt években több szempontból is megszépült, s feledtetni látszik a hetvenes években kialakult, ma már „retrónak” nevezett hangulatot. A tavat ölelő, egyre népszerűbb kerékpárút, a nyugati oldalon a Velencei-tó kapuja elnevezésű létesítmény és a kilátó nyomában egyre több terv születik: s ezeknek csak egyike az a partfal-rehabilitációs program, amely az elképzelés megvalósítói szerint a kötelező karbantartás mellett idővel visszaadja majd a kelet-közép-európai térség egyik legszebb tavának hagyományos arculatát.

Ám addig is meg kell őrizni a partvidék tisztaságát, környezetének épségét. Ennek érdekében időről időre környezetvédelmi napokat rendeznek, s ilyenre került sor az elmúlt napokban is.

A csónakkikötőt is rendben kell tartani, ezért dolgoztak a horgászok
Fotós: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A több mint kétszáz tagot számláló Kormorán Horgász Egyesület évekkel ezelőtt hozta létre a tó jelenleg legjobb állapotban lévő csónakkikötőjét a Szúnyog-szigeten. Akik rászánták az idejüket, egy szombatjukat a programra, azok elvégezték a szükséges teendőket a területen: összegyűjtötték a szemetet és a zöldhulladékot, kitakarították a kikötőhelyeket, megjavították az elkorhadt járófelületet. A munka végeztével aztán bogrács mellett beszélték meg mindazt, ami egy horgásznak a legfontosabb kérdés: vajon milyen lesz az idei szezon?

Amelynek egyébként sorrendben 16. ünnepélyes megnyitója az agárdi Napsugár Strandon egy horgász- és halászléfőző versennyel április 28-án egybeesik majd a Velencei-tavi Hal-, vad-, bor- és pálinkafesztivállal. A jelentkezéseket a Magyar Országos Horgász Szövetség Velencei-­tavi kirendeltségén várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában