Állatvédelem: van még bőven teendő!

2018.04.30. 14:00

A kutyák mikrochipes azonosítása szigorításra érett

A kutyák kötelező mikrochipes azonosítása 2013 óta él a gyakorlatban. Az azóta eltelt időszakban az állatvédelem területén sok egyéb fontos változás is történt, mégpedig jó irányban. Mégis vannak még teendők – ezekről beszélt Berey Attila, a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (Herosz) országos elnöke.

S. Töttő Rita

Sok minden változott és javult az elmúlt évtizedben Magyarországon az állatvédelem területén. Gondoljunk csak arra, hogy 2013-ban már törvényi előírás tette kötelezővé a kutyák mikrochipes azonosítását. A beültetés valóban egyre jobban elterjedt, mégsem hozta a várt elsöprő eredményt: hosszú távon nem lett kevesebb állat a menhelyeken, nem nőtt a beoltott ebek száma. Viszont az kiderült: ha nincs szigorú ellenőrzés vagy szankció, akkor óhatatlanul lanyhul a törvény betartásának fegyelme. Erről, valamint a további jogi teendőkről is beszélt múlt héten egy fehérvári sajtótájékoztatón Berey Attila, a Herosz országos elnöke.

– Még mindig számos teendő van, a jogszabályok területén is – hangsúlyozta a Herosz elnöke, aki szerint az állatvédelmi törvény további módosításra, kiegészítésre szorul.

A mikrochipes azonosítás ellenőrzése fontos feladat Fotó: FMH-Archív

– Csak egy példát mondok: ahhoz, hogy a kóbor állatok befogásáról, elhelyezéséről, örökbefogadásáról szóló kormányrendelet megszülethessen, az állatvédelmi törvény módosítására van szükség, mint felhatalmazó jogszabály megalkotására. Ennek az előkészítésében idáig is részt vettünk, a Földművelésügyi Minisztérium mint az előkészítés gazdája igényt is tart a véleményünkre. A kormány megalakulása után, nyár végén, kora ősszel folytatódhat a munka.

Az állatvédők továbbá szeretnék még elérni, hogy tovább nőjön a beültetett mikrochipek száma, mert a jelenlegi egyharmados arány nagyon alacsony. Ennek hatékonyabb ellenőrzését szintén szorgalmazzák. Emellett az állatvédelem területét érinti az is, hogy január elsejével megváltozott a közigazgatásról szóló törvény. E szerint a civil szervezeteknek perindítási lehetősége csak egyéb, másik törvény felhatalmazása alapján lehetséges. Ám szerencsétlen egybeesés, hogy voltak olyan elképzelések, amelyek szerint az állatvédelmi törvényből kikerülne a perindítási lehetőség. Ezzel azonban nagy bajba kerülnének az állatvédelmi szervezetek. Amelyeknek egyébként elképesztően jelentős érdemük, hogy a magyar jogrendszerben és igazságszolgáltatásban ilyen ütemben fejlődött eddig is az állatvédelem területe. Ezért is tartja mindenképpen fontosnak, és ragaszkodik hozzá Berey Attila, hogy az állatvédelmi törvényben bent maradhasson ez a kitétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában