A hagyományokra támaszkodva építenek jövőt

2018.03.09. 09:00

Gergely-járással toboroznak nebulókat Zichyújfaluban

A Fekete István Tagiskola pedagógusai és bizony a diákok is vallják, hogy hagyományban él tovább a nemzet. Tesznek is ezért, és már szervezik a márciusi Gergely-járást a következő hétfőre.

Nagy Zoltán Péter

A hagyomány kéri a rákészülést is, nem csoda, hogy a zichyújfalui ifjú diákok már tegnap március 15-re készültek

Fotó: Nagy Zoltán Péter/ Fejér Megyei Hírlap

A Gergely-járást minden év március 12-re tervezték a tanuló diákok, akik a katonai toborzások mintájára házról házra járták a falut, hogy öszszeverbuválják a már alkalmas csöppségeket az iskolai életre. No, Zichyújfaluban már nem koptatják a toborzó diákok a cipőt, hanem meginvitálják a nagycsoportos óvodásokat és azok szüleit a Fekete István Tagiskolába – tudtuk meg Tekerné Izafé Anikótól, aki az iskola munkaközösségének vezetője, igazgatóhelyettes és lelkes hagyományőrző. Hétfőn délután 17 órakor Gergely-tánccal fogadják a másodikos–harmadikos nebulók az agárdi, gárdonyi, dinnyési, pákozdi, sukorói és természetesen a zichyújfalui nagycsoportos ovisokat és szüleiket, de minden érdeklődő számára nyitva állnak az iskola ajtajai.

– A mindennapos testnevelésbe vettük be a néptáncoktatást, és ezzel őrizzük is hagyományainkat, ezt az arcunkat szeretnénk megmutatni a szülőknek és persze jövendőbeli tanulóinknak – mondta lapunknak Rideg Jánosné tagintézmény-vezető.

A hagyomány kéri a rákészülést is, nem csoda, hogy a zichyújfalui ifjú diákok már tegnap március 15-re készültek
Fotós: Nagy Zoltán Péter/ Fejér Megyei Hírlap

Megtudtuk, hogy a hagyományban fellelhető Gergely-járás valamennyi elemét tartalmazza az a műsor, amit a kisdiákok eljátszanak, így a gyerekek tisztségeket osztanak szét egymás között, tehát előfordulnak majd gyermekpüspökök, -parancsnokok. Amíg a gyermekek a tornateremben a régi palóc és dunántúli szokásokkal szórakoztatják az ovisokat, addig a szülők megismerhetik a zichyújfalui iskola rendjét, benne a kuriózumnak számító néptáncoktatást, hagyományőrzést, mozgásterápia foglalkozást.

A mozgásterápiával a tanulók befogadókészségét növelik, azaz javítják a tanulás hatásfokát. Ebben a suliban a diszlexiát eleve preventíven kezelik, így az elsősök a Meixner-módszerrel kezdik az iskolás éveket. Rideg Jánosné elmondta, hétfőn mindent megmutatnak, ami nem tartozik a tanórákhoz, hiszen a zichyújfalui iskolában a hagyományokra támaszkodva építik a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában