Kertészet

2018.03.09. 08:00

Tél végén nem maradhat el a gyümölcsfák mosdatása

Hirtelen megsokasodnak a tennivalók a háztáji kisgazdaságokban. Egyik műveletet sem célszerű mellőzni, sőt halogatni sem.

Dávid Erzsébet

A fák egészsége és a jó termés eléréséért nagyon fontos a szakszerű metszés és a gondosan végzett tél végi lemosó permetezés

Fotó: Shutterstock

Az időjárás alakulásától függően, március elején egyszerre megsokasodnak a tennivalók a kiskertekben, gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben. A munkák a gyümölcsfák, bokrok, cserjék metszésével, a beteg, károsodott ágak, hajtások eltávolításával, az őszről esetleg a fán maradt gyümölcsmúmiák eltávolításával kezdődnek, s az alapos tél végi lemosó permetezéssel folytatódnak. Egyik műveletet sem érdemes elmulasztani, sőt halogatni sem. Amint megszűnnek a kemény mínuszok, hozzá lehet kezdeni a gyümölcsfák metszéséhez. Ilyenkor csak az almatermésűekhez kell elővenni a metszőollót, ebben az időszakban ugyanis a csonthéjasok a metszéssel ejtett sebeken keresztül háromféle betegséget előidéző kórokozóval is megfertőződhetnek. Ezért a barack, szilva, meggy, cseresznye és a mandulafák metszésével meg kell várni a rügypattanás előtti állapotot, vagy a nyári zöldmetszés idejét – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Németh László kertészmérnök.

A fák egészsége és a jó termés eléréséért nagyon fontos a szakszerű metszés és a gondosan végzett tél végi lemosó permetezés
Fotós: Shutterstock

A mezőgazdasági boltot is működtető szakember a metszési munkákkal kapcsolatban két fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmet: annak érdekében, hogy a metszőollóval ne kerüljön át fertőzés egyik fáról a másikra, az eszközt egy-egy fa megmetszése után alaposan le kell tisztogatni és fertőtleníteni. A metszésnél ejtett, 2 centiméternél nagyobb sebeket pedig a megfelelő kezelőszerrel gondosan le kell zárni egy esetleges fertőzés megakadályozása végett. De a kora tavaszi munkák ezzel még korántsem fejeződnek be, amint az időjárás engedi, azaz fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, haladéktalanul hozzá kell látni a fák, bokrok tél végi „mosdatásához”, a kórokozó gombák spórái és a kártevők elleni lemosó permetezéshez.

Németh László
Fotós: Borsányi Bea

– Ezt a műveletet nem szabad halogatni, pláne nem elmulasztani, s nem érdemes takarékoskodni a permetszerrel sem, amit alaposan lemosásszerűen kell a növényekre juttatni. Az a cél, hogy a permetlé a fa minden zugába eljusson, majd a permetezést később érdemes megismételni. Permetezni a szakemberek által ajánlott, rezes, kénes, olajos vegyszerekkel kell. A permetszer hármas összetétele nem véletlen: az olajos anyag a rovarkártevők, a kénes a lisztharmat, a rezes pedig a gombák ellen nyújt védelmet – hangsúlyozta Németh László. S, hogy milyen szerek a leghatékonyabbak? Arról legcélszerűbb a gazdaboltokban dolgozókat megkérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában