Amerika négy keréken

2018.03.04. 15:30

Prei Ádám kocsiját még az Irie Maffia is használta egy klipben

Az alkalmazott grafikusként végzett, nádasdladányi Prei Ádám nem csak rajzolja az amerikai autókat: egy sajáttal is rendelkezik.

Szanyi-Nagy Judit

A nádasdladányi Prei Ádám és fehérvári barátnője, Barbara a Cadillac-kel alkot „szerelmi háromszöget” Fotó: Nagy Norbert

Hangos berregés kíséretében érkezik meg Prei Ádám a Hírlap szerkesztőségébe. A barna autónak külön jól áll a hóesés, bár, mint mondja, nem igazán szereti ilyen időben használni azt.

- A mindennapokban egy „hagyományos” autót használunk, de az most meghibásodott, így kénytelenek vagyunk ezzel az autóval járni-kelni a városban. Amúgy leginkább túraautóként használjuk ezt a csodát, valamint a barátnőmmel közösen autós találkozókra járunk vele – magyarázza Ádám.

Prei Ádám autójával a keszthelyi Cadillac Múzeumba is elmenne

A nádasdladányi fiú még kiskorában lett az amerikai autók szerelmese. A beszélgetésből hamar kiderült: ebben édesapjának volt nagy szerepe, aki jelenleg is egy székesfehérvári restaurátor cégnél dolgozik. Így találkozott – testközelből – ezekkel a monstrumokkal, amelyekbe aztán ő is beleülhetett.

- 2013-ban, egy budapesti autós találkozón láttam meg a jelenlegi autómat, egy magánszemély tulajdonaként. Szerelem volt első látásra: akkor határoztam el, hogy nekem is lesz egy amerikai autóm. Az első ilyen járművem egy viszonylag olcsó, nem üzemképes, 1982-es amerikai Ford Thunderbird volt. Egy bő fél éven át csak az udvarban csodáltam. Aztán édes-apámmal közösen elkezdtük rendbe rakni, sikeres műszaki vizsgát tettem vele, majd elmentem a komáromi nemzetközi autós találkozóra. Hatalmas élmény volt, hogy immár saját autóval járhattam ott. Úgyhogy 2015 októberében a nagykarácsonyi találkozóra is elmentem, ahol – most már egy másik személy tulajdonában – ismét megláttam a 2013-ban kiszemelt autót. Elkezdtem beszélgetni a tulajjal, és kiderült: el szeretné adni; én pedig végül úgy döntöttem, megveszem. 2016 májusa óta túrázunk együtt – meséli az ő és autója történetét Ádám.

Az autó kevésbé tuningolt, egyedi felnik és festés jellemzik

Azóta a szerelmi kör bővült: már nem az autója élvez elsőbbséget, hanem párja, Barbara, aki nem mellesleg szintén az amerikai autók nagy rajongója lett.

- Hatalmas élmény találkozókra járni, de az is magával ragadó, amikor egy szembejövő ismeretlen amerikai autós mosolyogva integet nekünk – mondja lelkesen a lány.

A nádasdladányi Prei Ádám és fehérvári barátnője, Barbara a Cadillac-kel alkot „szerelmi háromszöget” Fotó: Nagy Norbert

Számtalan történetet fel tudnak eleveníteni: az emberek nagy része megáll, hogy megcsodálja az elhaladó járművet, de olyan is akad, aki leáll beszélgetni Ádámékkal. Az óvodáscsoportok rendszerint ujjongva, sikoltozva fogadják az autót.

A túrázásra használt autó belseje

A legnagyobb élményük mégis az volt, amikor az Irie Maffia nevű banda tagjai megkérték Ádámot arra, hogy Ez a jó című daluk klipjében a fiú autóját használhassák. Mint a nádasdladányi fiatal és barátnője mesélik: Barbara kérésére látogatták meg a helyi kastélyt, amikor egy szerencsés véletlennek köszönhetően épp ott járt a reggae-zenét játszó csapat.

De voltak már a megyén kívül is: az autós találkozók mellett Oroszlányban, egy amerikai stílusú vendéglő megnyitójára invitálták őket az étkezde munkatársai. Mellesleg Ádám jelenleg egy fehérvári gyorsétteremben dolgozik. Ha a munkahelyére az autójával érkezik, gyakran hiszik azt, hogy ő a tulajdonos. Pedig ő „csak” az amerikai autók megszállottja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában