Testmozgás

2018.03.08. 15:10

A szakemberek szerint kreatívvá tesz, egyéb készségeket is fejleszt a multisport

A multi­sportnak, vagyis több sportág kipróbálásának, űzésének számos előnye lehet, hangsúlyozzák szakértők.

Bokros Judit

A kézilabda is lehet az egyik választás. Képünk Martonvásáron készült

Fotó: Nagy Norbert/fejermegyeihirlap

Mit sportoljon a gyerek? – merül föl a kérdés (jó esetben) a szülőben úgy az óvodás, kis­iskolás kor tájékán. A testmozgás fontossága nem kérdés, az viszont sokaknak dilemmát jelent, melyik sportágat válasszák. A Magyar Diáksport Szövetség arra hívja föl a figyelmet, hogy e területen is érdemes minél többfélét kipróbálni, hogy idővel kialakulhasson a valós érdeklődés egyféle sport iránt. Szakmai tanulmányok bizonyítják: a multisport nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekből aktív, mozgásban gazdag életet élő, így egészséges felnőtt váljon.

Az utánpótlás- és versenysport szempontjából ez a szemlélet elsősorban 12-13 éves korig kiemelten fontos, de a szabadidősport kapcsán is kijelenthető, hogy az a legjobb, ha több mozgásformával próbálkozik a szülő és a gyermek. A szakmai szervezet érvekkel is alátámasztja fenti állítását. Az egyik: a különféle sportágak eltérő készségeket fejlesztenek, más és más módon veszik igénybe a képességeket. Így minél több sporttevékenységet próbálnak ki a gyerekek, annál sokoldalúbban fejlődnek, és kiderülhet, miben tudnak igazán ügyesek, sikeresek lenni, miben érzik a leginkább otthon magukat.

A sokoldalúság minden sportágnál előny, hozzáad a teljesítményhez

A sportjátékok változatossága pedig más készségeket is fejleszt, ezáltal felkészít az élet egyéb területein jelentkező kihívások kreatív megoldására is. A változatosság segít a korai kiégés megelőzésében, csökkenti a lemorzsolódás arányát. Ha ugyanis egy fiatalt már kiskora óta csak egyfajta sport irányába orientálnak, nem tárják fel előtte a játékok és a sportágak által kínált sokszínűséget, valamint ha csak egy sportágban és számára nem megfelelő versenykörnyezetben versenyeztetik, akkor a sikertelenség és a kudarcok miatt könnyen fásulttá, motiválatlanná válhat. A többfajta sport kipróbálása – különösen az iskolai testnevelésben és a diáksportban – nagy segítséget nyújthat ennek elkerülésében.

A kézilabda is lehet az egyik választás. Képünk Martonvásáron készült
Fotós: Nagy Norbert/fejermegyeihirlap

A multisport növelheti a gyerekek belső motivációját ahhoz, hogy hosszú távon fizikailag aktív életet éljenek. Fejlődhet az önkontroll, a magabiztosság, javulhat a döntéshozatali készség, és a fiatal jobban megismerheti önmagát, képességeinek határait. A többféle sportnak köszönhetően csökkenhet a sérülések esélye, mivel számos izomcsoportot, ízületet mozgatunk meg, fejlesztünk vagy terhelünk.

A szülő feladata, hogy segítse annak a sportnak, mozgásformának a kiválasztását, amely igazi örömöt, élményt jelent a gyermek számára. Érdemes minél többet kipróbálni, még annak árán is, hogy ez több logisztikát, szervezést, időt, energiát igényel. Hosszú távon azonban megéri a fáradságot a gyermek egészsége és személyiségfejlődése szempontjából.

A szülő érdeklődhet a testnevelő tanárnál arról, mit ajánl gyermekének, s ajánlatos körüljárni az egyesületek, sportklubok kínálatát is.

A tanártól is érdeklődhet a szülő

Molnár Andrea testnevelő tanár is egyetért azzal, hogy előny a minél több sportág kipróbálása. Náluk, a Tóvárosi Általános Iskolában már az alsó tagozaton is szakos pedagógus tanítja a testnevelést. A gyerekeknek minél korábban igyekeznek szakszerűen megmutatni a különféle sportágakat, ezek kipróbálására pedig a délutáni foglalkozások keretében is van lehetőség. A szülők jellemzően akkor kérnek tanácsot a tanároktól, ha a gyermek hirtelen sportágat vált, vagy ha mindenben általánosan jó, és irányt kellene választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában