kutatómunkának kiváló

2018.03.02. 14:00

Levéltár a koronázóváros szívében – Mindent a családfakutatásról

Fejér megye levéltára Székesfehérvár belvárosában, a Szent István téren található. A Szent István szobor mellett sétálva sokan talán nem is gondolják, hogy ebben az épületben őrzik Fejér megye történelmének egyedülálló és pótolhatatlan írott forrásait.

Gulyás Anita

A levéltárban már 1234-ből is található oklevél, de az iratok túlnyomó része 1692 után keletkezett, amikor a török hódoltság alól felszabadult megyében újjászerveződött a közigazgatás.

A levéltárban őrzött közel 11 ezer iratfolyóméternyi dokumentum rendkívül sokrétű, változatos és speciális, fizikai épségük megőrzését, tárolásuk módja, a modern raktártechnika szolgálja. A felújítás befejeztével 2014 tavaszán birtokba vett épület ugyanis a műemléki épületeken túl új, klimatizált, földalatti és földszinten elhelyezkedő raktárszárnyakkal is rendelkezik, amelyekben savmentes irattároló dobozokban sorakoznak megyénk történelmének forrásai. A levéltárosok feladata az iratok megőrzésén túl, azok tudományos szempontok szerinti rendezése, feltárása, közigazgatási funkciók ellátása, a kutató- és ügyfélszolgálat üzemeltetése. Az állampolgárok főként ügyfélként, kutatóként, vagy látogatóként érkeznek az intézménybe. Kutatóként bárki megfordulhat a kutatóteremben, hiszen mindenkinek joga van a levéltárban díjmentesen kutatómunkát folytatni azokban az iratokban, amelyek nem állnak jogszabályokban meghatározott korlátozás alatt.

Családfakutatás

A legnagyobb népszerűségnek örvendő kutatási téma természetesen a családfakutatás. Ki ne gondolkodott volna el azon, hogy kik lehettek a felmenői, vajon milyen életet élhettek, hol laktak, mivel foglalkoztak? Identitástudatunk meghatározó eleme, hogy mi a múltunk, honnan származunk. Nem csoda, ha a mai kor embere, értékeket és biztos pontokat keresve az életében, fontosnak érzi ebben a rohanó világban saját gyökereinek felkutatását. A családfakutatással kapcsolatban számos tévhit él az emberekben, amelyek eloszlatása után néhány családfakutató kedve el is megy az időigényes, fáradtságos munkától. Sokan gondolják, hogy a levéltárakban kész családfák várják őket, amelyeket fizetség ellenében meg is kaphatnak nyomtatva, vagy elektronikus formában. Mások úgy vélik, hogy betűrendes mutatókban szerepelnek a nevek, esetleg fényképek is vannak az anyakönyvekben, vagy újra láthatják a családi levelezéseiket, a címzett kezébe sosem került, kézbesítetlen magánjellegű küldeményeiket. Ilyen típusú iratokkal, levelezésekkel azonban nem szolgálhatnak a levéltárosok.

A családfakutatás időigényes munka Fotó: A levéltár

A családfakutatás időigényes munka, amely számos elágazást, sikertelen keresését és tévutat is jelenthet. Minden esetben először azokat az információkat kell összegyűjteni, amelyek az otthon megbújó iratokból, fényképekről, a temetői sírkövekről leolvashatók, illetve azokat, amelyeket az idősebb családtagok emlékezete rejt. Kellenek ugyanis biztos élettörténeti, életrajzi adatok, születési, halotti, esetleg házasságkötési dátumok és helyek ahhoz, hogy a levéltári kutatómunkát el tudjuk kezdeni.

A családtörténeti kutatók legnagyobb és legalapvetőbb forrását az anyakönyvek jelentik.

Az állami anyakönyvek bevezetéséig (1895. október 1-ig) egyházi anyakönyvezés folyt, mind az egyházi, mind az állami anyakönyvi másodpéldányokat őrzik a levéltárak. Ma már minden megyei levéltár kutatótermében online adatbázisban elérhetők a felekezeti anyakönyvek 1895-ig. Amíg korábban csak Fejér megye egyházi anyakönyvei voltak kutathatóak Fejér megye levéltárában, addig most az adatbázisnak köszönhetően már nem kell messzire utaznia annak a kutatónak, aki egy távoli település 19. századi anyakönyvét szeretné tanulmányozni. Az állami anyakönyvek másodpéldányai 1895-től 1980-ig elérhetőek a levéltárakban. Fontos azonban tudni, hogy az állami anyakönyvek kutathatóságát a levéltár kutatótermi szabályzata, jogszabályok alapján, személyes adatok védelme miatt korlátozza. A folyamatosan épülő online adatbázisok, a levéltár szakkönyvtárának genealógiai témájú kötetei és a levéltár egyéb írott forrásai az anyakönyvi kutatómunkán túl is számos értékes információkkal szolgálhatnak az érdeklődő családfakutatók számára.

Akár szakdolgozathoz, akár kutatómunkához

A kutatószolgálat munkatársai a családfakutatókon kívül bármilyen megyéhez kötődő történelmi esemény, téma iránt érdeklődőt is szívesen fogadnak, legyen akár szakdolgozatíró, tudományos kutató, diák, aktív korú, vagy nyugdíjas. Az utóbbi hónapokban, években a levéltár a tudományos igényű történészi beállítottságon változtatva igyekszik megnyitni kapuit minden érdeklődő előtt. A kutatási projekteket bemutató konferenciákon, könyvbemutatókon túl számos érdekes és izgalmas irodalmi esten, időszaki kiállításon várják a látogatókat. A felújított műemlék épület és a modern raktárak iránt érdeklődők szakvezetésen vehetnek részt a minden év őszén megrendezésre kerülő Kulturális örökség napjain, valamint a levéltár csoportokat is fogad előzetes időpont egyeztetését követően. Az adventre hangolódva a levéltárosok kis meglepetéssel is készültek: december 1-től szentestéig minden nap egy-egy, a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő dokumentummal kedveskedtek az érdeklődőknek, amely a levéltár előtti feldíszített falétrán és az intézmény Facebook oldalán is látható volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában