Olvasónk küldte

2018.03.07. 18:06

Kerékpáron és drótszamáron: a soponyai nyugalmazott tanár táboros emlékei

Olvasónk, Gáll Róbert nyugalmazott tanár egy soponyai iskolai túráról szóló írásunk kapcsán idézte fel táboros emlékeit.

Gáll Róbert

A soponyai Gróf Zichy János Általános Iskola mozgalmas mindennapjairól már több ízben beszámoltunk a Fejér Megyei Hírlapban. Az egyik ilyen iskolai túra kapcsán küldött nekünk levelet Gáll Róbert nyugalmazott tanár, aki írásában a kerékpáros vándortáborok emlékeit idézte fel. Levelében arra kér bennünket, hogy ezt a visszaemlékezést jelentessük meg lapunkban, ötleteket adva ezzel a vállalkozó kedvű iskoláknak, iskolásoknak ‒ mi pedig szívesen teszünk eleget ennek a kérésnek:

„Az 1980‒90-es évek nyarain tucatnyi kerékpáros túrát vezettem az ország legszebb tájaira. Ezeken a soponyai gyermekotthon gondozottjai vettek részt 20-25 fővel. Az útvonalat az úttörőszövetség dolgozta ki, a szálláshelyeket is ők biztosították. A napi programokat, a látnivalók ‒ várak, kastélyok, múzeumok, tájházak, gyárak ‒ megtekintését én szerveztem meg. A kerékpárokat a gyermekotthon adta, a kiadásokat is az intézmény vezetősége vállalta.

Ezek a kerékpáros vándortáborok olyan sikeresek voltak, hogy a mai találkozókon is mindig örömmel idézik fel a legszebb vagy legizgalmasabb pillanatokat a ma már felnőtt »gyermekek«. Ilyen volt például a baranyai vándortáborunk pécsi szakasza, ahol a szélsebes kerékpáros »lesiklás« a tavakhoz ma is megborzongatja a résztvevőket. Természetesen mi is megcsodáltuk az abaligeti barlang cseppköveit, körbekerekeztük a tavakat, ámultunk a táj szépségén. Jó volt felidézni emlékeimet. A felnőtté vált »gyermekeink« pedig továbbviszik magukkal e kis haza szeretetét és továbbadják azt utódaiknak. Legyen szó a soponyai iskolásokról vagy a korábban Soponyán élt állami gondozott gyermekekről.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában