Pusztaszabolcs és Csór

2018.03.27. 17:00

Értékkonferencia, két Fejér megyei településsel

A Nemzeti Művelődési Intézet Minden értéknek legyen közössége címmel rendezett a napokban Lakitelken értékkonferenciát – számolt be lapunknak Czöndör Mihályné, a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány részéről.

FMH

Máhr Zoltán, az NMI munkatársa, Horváth Lajos Csór képviselője és, Czöndör Mihály, Pusztaszabolcs képviselője

Fotó: Czöndör Mihályné

Ahogyan Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárakkal foglalkozó koordinátora elmondta, a hat éve zajló települési értéktár készítésének első fejezete, az építkezés lezárult.

A konferencia ötven résztvevőjét egy felmérés alapján választották ki. Minden megyéből azokat a településeket, ahol kiváló eredmények születtek, és mások számára is hasznosítható tapasztalatokat halmoztak fel.

Fejér megyéből Pusztaszabolcsot és Csórt választották, amelyek képviselői értékbemutató asztallal mutatkoztak be. A Fejér megyeiek „asztalán” az értéktár készítéseik leírásait, értéktári játékokat, helytörténeti kiadványokat és a települési értéktár gyűjteményt helyezték el.

Máhr Zoltán, az NMI munkatársa, Horváth Lajos Csór képviselője és, Czöndör Mihály, Pusztaszabolcs képviselője
Fotós: Czöndör Mihályné

 

A pusztaszabolcsiak az Agrár Zrt. tejtermékeit mint helyi értékeket kóstoltatták a megjelentekkel, a csóriak pedig kiváló boraikat és káposztás pogácsájukat vitték el. A konferencia anyagából kiadvány készül, az értéktár készítés jó gyakorlatának tárháza, amely közkincsként minden települést segít a települési értéktára kialakításában, az értékünnepek szervezésében, az értékőrök tevékenységének kialakításában.

Felhívták a résztvevők figyelmét a hamarosan kiírásra kerülő Hungarikum pályázatra is. Tájékoztattak arról, hogy 2019-től hangsúlyosabb célként tűzik ki, hogy minden értéknek legyen meg az őt ápoló, gondozó közössége. A fiatalokat pedig szélesebb körben vonják be a hagyományőrzésbe, a helytörténeti kutatásokba, és tárják fel az egyes települések régen elfelejtett szellemi értékeit, valamint keressék meg az értékek gazdaságban történő hasznosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában