Iskolarendőr

2018.03.27. 16:30

Ercsi diákok látogatása a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon

Kedden délelőtt 44 ercsi hetedik és nyolcadik osztályos diák tett látogatást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon az Iskolarendőr program keretében.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A diákok nagy izgalommal foglaltak helyet a látogatás előtt a rendőr-főkapitányság egyik termében, ahol Illés Mihály rendőrezredes, a Fejér Megyei Balesetvédelmi Bizottság titkára pár szóban ismertette velük a szervezet felépítését és feladatát. A diákok kis csomagot is kaptak, amelyben hasznos információkat tartalmazó füzeteket találtak.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami a délelőtt programját illeti, a fiatalok forgószínpad-szerűen pár fős csoportokban kaptak ízelítőt olyan témákból, mint a bűnmegelőzés, illetve a bűnügyi technika és kipróbálhattak olyan izgalmas dolgokat, mint a motorszimulátor, amellyel gyakorolhatták az egy nyomvonalas szabályos közlekedést.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nem maradhatott ki a délelőttből a lőtér sem, ahol légfegyverrel lőhettek. Végül, de nem utolsósorban beszállhattak egy szolgálati gépkocsiba, amiben bármit ki lehetett próbálni, illetve felülhettek egy rendőrmotorra is. Senki nem unatkozott tehát, gyorsan elrepült az idő.

A látogatás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt az ország 2448 iskolájában működött az iskolarendőr program, amelynek lényege, hogy az egyes intézményekkel egyegy rendőr áll napi kapcsolatban, aki részt vesz az osztályfőnöki órákon, feladata többek között a közlekedésbiztonság és a bűnmegelőzés oktatása, de támogatja a DADA-rendőr – dohányzás, alkohol, drog, aids – megelőzési, oktató-nevelő munkáját is. Bali Imre, akihez három iskola tartozik, ennek a munkának a keretében évek óta szervez a keddihez hasonló látogatásokat.

– Úgy gondolom, a gyerekeknek, főleg a nehezebb sorsúaknak, a hátrányos helyzetűeknek hasznos olyan lehetséges jövőképet mutatni, amely segíthet nekik a fejlődésben. Az én iskoláimban elég sok roma származású diák tanul, főként rájuk gondoltam, amikor elkezdtem megszervezni ezeket a hivatásos pályákat bemutató látogatásokat. Nekik kiváló lehet a honvédség valamelyik társszervezete, ahová szerződéses viszonyba lehet belépni. Tavaly volt már olyan diák, aki ezeknek a látogatásoknak a hatására került be és azt gondolom, ő jó példa a többiek számára is. De természetesen a továbbtanulás előtt állók közül mindenki részt vehet a programokon – mondta el a főtörzszászlós. Tavaly Bali Imre szervezésében jártak a diákok a Fejér Megyei Katasztrófavédelemnél, valamint a budapesti Petőfi laktanyában.

 

Utóbbi helyen, az iskolarendőr kérésének megfelelően levetítették nekik a roma katonákról szóló kisfilmjüket, és a diákok találkozhattak is roma katonákkal. Jártak a baracskai börtönben is. Az oda tett látogatásnak kettős célja volt: egyfelől a negatív példa, másfelől, egy lehetséges hivatás bemutatása. A következő program május elején Az Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének meglátogatása a fővárosban, de a tervek között szerepel a Rendészeti Szakközépiskola megtekintése is, ahol a konkrét képzési folyamatokat ismerhetik meg az érdeklődő diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában