Őrizzék meg nyugalmukat!

2018.03.02. 10:45

Szirénapróbára készüljenek Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban

A katasztrófavédelem minden hónap első hétfőjén teszteli a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített szirénák működését.

Katasztrófavédelem

Az évi tizenkét szirénapróba közül kettő hangos, a többi csupán technikai jellegű. Március 5-én 11 órakor hangosan szólalnak meg a szirénák, így tesztelve a működést – közölte a katasztrófavédelem.

A MoLaRi-rendszernek, vagyis a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszernek Fejér megyében Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban összesen 59 riasztó végpontja van. A rendszer folyamatosan elemzi az ipari üzemek környékén lévő levegő összetételét. Abban az esetben, ha valamelyik veszélyes üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe, a telepített mérőszondák azonnal továbbítják az információt a katasztrófavédelem ügyeletére. A rendszer éjjel-nappal működik. Ha valamilyen mérgező anyag a levegőbe kerül, a katasztrófavédelem szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztja a környéken élőket és tájékoztatja őket a követendő magatartási szabályokról.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében!

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti, egyházi hivatalos ünnep esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.

A szirénapróbának alapvetően két típusát különböztetjük meg: csökkentett üzemű (morgató) próba és hangos üzemű (teljes körű) próba.

Március 5-én, hétfőn 11 órakor hangos üzemű (teljes körű) próba lesz, amelynek során Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható a szirénapróba.

A hangos üzemű (teljeskörű) próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le

„FIGYELEM, EZ PRÓBA! FIGYELEM, EZ PRÓBA! MOST A KATASZTRÓFARIADÓ JELZÉSÉT HALLJÁK”.

Ezt kétperces, váltakozó hangmagasságú szirénahang követi.

Ezután „FIGYELEM, EZ PRÓBA! FIGYELEM, EZ PRÓBA! MOST A VESZÉLY ELMÚLT JELZÉSÉT HALLJÁK” szöveg hallható, majd kétszer fél percig tartó, félperces szünettel megszakított egyenletes szirénázást lehet hallani.

A sziréna után „A PRÓBÁNAK VÉGE! A PRÓBÁNAK VÉGE! A JELZÉSEKKEL KAPCSOLATBAN A LAKOSSÁGNAK TEENDŐJE NINCS. EZ A RENDSZER PRÓBÁJA.” szöveg hallható.

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában