Baracska

2018.03.04. 13:00

Éppen pénteken tehetsz az egészségedért!

Az egészségért, s vele a lelki egészségért sokféleképpen tehetünk kicsiben és hétköznapian is, vallja Kolumbán Ottilia háziorvos. Ha nem gondolunk nagy dolgokra, akkor is tudunk tenni magunkért.

Zsohár Melinda

Az ép testben ép lélek filozófiája örökérvényű Fotó: Szánthó Andrea

Mentálhigiénés egészségklub – így hangzik kicsit tudományosan és hivatalosan az Éppen péntek! klub meghatározása, Kolumbán Ottilia doktornő fia javasolta a jópofa és beszédes elnevezést. Tény, hogy mivel hétköznap délelőttre időzítette a rendszeres találkozókat, a többség az idősebb korosztályból kerül ki, de megjelennek fiatalok és középkorúak is egy-egy izgalmasabb téma hallatán. Legutóbb Kovács Miklós Baracskán élő fizikus és csillagász tartott érthető és szórakoztató tudományos előadást arról, hogy miként hatnak ránk a Hold és a csillagok, a Nap és az univerzum látványa és jelenségei, sugárzása és mozgásai.

Ottilia doktornő nem titkolja, orvosként nagy tisztelője a minden orvosok atyjaként számon tartott Hippokratésznek, s nem tartja kevésbé fontosnak a mondást: Ép testben ép lélek. Mondjuk is, hisszük is, de nem ritkán úgy, mint valami verssort, szállóigét, talán közhelyet, s tovább lépünk. A doktornő azonban a legújabb kori medicinák mellett is hangsúlyozza, megtoldva egy-egy imával. Néhányszor Récsei Norbert plébánost is meghívta, mit gondol, mit tart az egészségről, a lelki egyensúlyról, mondja el nekik éppen pénteken. Nem kötelező sem el-, sem megfogadni, amit mond, de hátha szívbe, észbe talál valamely meglátása.

Az ép testben ép lélek filozófiája örökérvényű
Fotó: Szánthó Andrea

A baracskai klubban különben sem kötelező semmi, hacsak a nyitottságot nem veszik annak, ami az ilyen testi-lelki kis edzéssel, tréninggel jár. Kolumbán Ottilia stílusa és orvosi „technikája” sajátos, lévén székelyföldi, a marosvásárhelyi egyetemen végzett, pályája elején települt át Magyarországra. Őrzi az otthonról hozott egyszerűséget és természetközeli gondolkodásmódot, s a magas képzettséggel és szaktudással ötvözve mindezt, a rá jellemző metódussá fejlesztette. A gondolat, az elhatározás, elménk, lelkünk tudatos irányítása, de legalább erős befolyásolása szerinte (fél)csodákra képes.

Egyik összejövetelükön végigjárták a helybéliekkel a fontos helyszíneket, amelyek részei hétköznapi életüknek. Az iskola, az óvoda, a bolt, a templom, a posta. Kinek mi jut eszébe róluk? A posta... míg nem volt sem internet, sem telefon, írtuk-kaptuk a kézzel írott leveleket, s a szerelmesleveleket – indította el a gondolatot. A résztvevők maguk is elcsodálkoztak a feltörő emlékektől – aki akarta, elmesélte! Nevetésekkel, elérzékenyülésekkel. S kedvük szerinti tornagyakorlatokkal a friss levegőn, sétával, lazítással.

A képen a klubos pólóban Molnár Lászlóné, Kolumbán Ottília doktornő, Steigerwald Istvánné, Lőrincz Józsefné Fotó: Szánthó Andrea

A csillagász tehát a telihold hatásáról beszélt, s igyekezett cáfolni a holdkórosságról tartott misztikumot. A doktornő halkan hozzátette: a komoly kórházakban figyelik a Hold állását, mert teliholdkor több a vérzéses szövődmény. A következő találkozókon lesz szó a meseterápiáról, a humán meteorológiáról, meghívják a községben élő kerekesszékeseket, s terveznek egy pannonhalmi kirándulást is. Hippokratész másik mondásával búcsúzott az Éppen péntek! csapatától a doktornő: Fejed legyen hidegen, hasad tele, lábad melegen, s fütyülj az orvosra!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában