Nem feledik a bajnok Tersztyánszky Ödönt

2018.03.07. 15:00

Az „Észvívóra” emlékeztek Csákváron

Tersztyánszky Ödön születésnapja alkalmából a helyi általános iskola 7. b osztályos tanulói emléktablót készítettek, amit az iskola aulájában tettek ki, majd megkoszorúzták csákvári szülőházát.

Borsányi Bea

Tersztyánszky Ödön szülőhelye előtt tisztelegtek a diákok

Fotó: Némedi István

A honvéd ezredes az 1928-as amszterdami olimpiai játékokon a kardvívás egyéni bajnoka, a győztes magyar kardcsapat és az 5. helyezett tőrcsapat tagja. Az 1924-es párizsi olimpián az ezüstérmes kard- és a bronzérmes tőrcsapatnak is tagja volt. Olimpiai helyezései mellett többszörös magyar bajnok egyéniben és csapatban.

Tersztyánszky Ödön szülőhelye előtt tisztelegtek a diákok
Fotós: Némedi István

Az „Észvívó”, nemes egyszerűséggel így hívták a páston. A MAC kardozója nemcsak azért érdemelte ki ezt a nevet, mert remek technikával és taktikusan vívott, de több nyelven beszélt, Heine verseit németből fordította, Dosztojevszkij egyik hőséről pedig pszichológiai tanulmányt írt, de rajzolt és fényképezett is. Tersztyánszkyt emellett kiváló céllövőként és lovasként is számon tartották. Az első világháborúban az orosz fronton sebesülten fogságba esett, de sikerült megszöknie.

Életrajzi lexikonok szerint 1889. március 3-án született, ám mivel a szülőházának falán elhelyezett márványtáblán március 6. szerepel születési dátumként, ezért döntöttek a diákok a keddi megemlékezés mellett. A tábla lehet a pontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában