A Vadmadárkórházból telepítették ide

2018.03.19. 13:30

„Albérlő” költözött a móri templomtoronyba

Ismét van lakója a református templom tornyának. A gyöngybagoly remélhetőleg megszereti új helyét.

B. Kiss László

A bagoly és református templom tornya

Fotó: Horváth Csaba

A fiam bukkant rá az interneten az Erdőmentő Alapítvány honlapjára. Szimpatikus volt a tevékenységük, így Móron is létrehozták az erdőmentők helyi csoportját – mondta az erdőmentők vezetője, Horváthné Czéh Dóri. Munkájuk nem volt sikertelen, tavaly tavasszal 40-50 köbméter szemetet szedtek össze. A csoport bekapcsolódott egy másik programba is, amely a gyöngybaglyok összeírását célozta Móron és környékén.

Az erdőmentőktől Horváth Csaba, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány részéről Szalai Gábor nevét említette Czéh Dóri. A gyöngybagoly valamikor előszeretettel fészkelt templomtornyokban, de mára megcsappant a számuk. Az összeírás során Móron is csak a református templom padlásán találtak három gyöngybaglyot, döglötten. Jó hír viszont, hogy az önkéntesek visszatelepítettek egy baglyot a templomtoronyba.

A bagoly és református templom tornya
Fotós: Horváth Csaba

A frissen felgyógyult szárnyas a Vadmadárkórházból érkezett, a hétvége pedig az új lakhely megszoktatásával telt. Azt is eldöntötték: a móri Vértes táborban, ahová tavaly 10 peleodút telepítettek, kamerával szerelik föl az egyiket. A pelék még téli álmot alszanak a föld alatt, ha azonban visszatér otthonába a család, indulhat a „pelevízió” az egyik videómegosztón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában