Újabb 1,1 milliárdért fejleszt az Alföldi Tej

2018.03.01. 11:30

A tejüzemben is kevés a munkás, automatizálással segítenek ezen Fehérváron

Kevés a munkáskéz az Alföldi Tej fehérvári üzemében, a problémán automatizálás révén segítenek.

B. Kiss László

Mélykuti Tibor. Az UHT és ESL tejek áfájának csökkentését is szorgalmazzák

Fotó: Fehér Gábor

Konszolidálódott a hazai tej­ágazat helyzete 2015 áprilisa, az uniós tejkvóta eltörlése óta – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Mélykuti Tibor, a fehérvári székhelyű Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója. Akkor óriási mennyiségű tej árasztotta el a piacot, ami komoly árcsökkenést idézett elő a nyers tej esetében. A magyar kormány azonban a hazai termelők segítségére sietett, növelte a részükre juttatott támogatást, amelynek összege 2016-ban meghaladta a 62 milliárd forintot. Ennek köszönhetően nálunk nem vágtak le tehenet, és nem esett vissza a termelés.

Az ágazatot azonban újabb kihívás elé állítja a klímaváltozás – tudtuk meg az igazgatótól. Tavaly augusztusban a nagy forróságban a szokottnál kevesebb tejet adtak a tehenek, ugyanakkor az utóbbi hetekben az enyhe tél miatt 6-7 százalékkal is nőtt a tejtermelés.

Ugyancsak kihívást jelent, hogy az utóbbi időben megugrott a vaj iránti kereslet. Korábban az emberek inkább a margarint keresték, az utóbbi időben azonban rehabilitálták a vajat, és most mindenki azt keresi, azzal főz. Tavaly a tömbös vaj ára ezért megduplázódott.

Sajnos a magyar tej zsírtartalma általában túl alacsony – erősítette meg a beszélgetés során lapunk információját Mélykuti Tibor. Míg Hollandiában, Németországban, Dániában, Finnországban 4 százalék vagy afölötti a tej zsírtalma, nálunk ez az érték átlagosan 3,6 százalék. Márpedig a tej beltartalmi értékét a sajtgyártás miatt is növelni kellene.

Mélykuti Tibor. Az UHT és ESL tejek áfájának csökkentését is szorgalmazzák
Fotós: Fehér Gábor

Jó lenne, ha a fogyasztók szemlélete is változna. Még mindig nagyon magas a hazai piacon az importtejek aránya. Amikor külföldön éppen túltermelés van, a felesleget nálunk „vezetik le”, adják el. Németországban, Lengyelországban a vásárló külföldi terméket nem emel le a polcról – mondja az igazgató.

A beszélgetés során természetesen szóba hoztuk a fehérvári tejüzemet is.

A privatizáció során a tej­ágazatban is valójában piacfelvásárlás zajlott. Amikor a csődbiztostól az Alföldi Tej Kft. megvásárolta a fehérvári üzemet, mindössze napi 50-60 ezer liter tejet dolgoztak föl itt. A több mint száz termelőt tömörítő csoport tulajdonában lévő társaság azóta több mint 9 milliárd forint értékben fejlesztett. Most újabb 1,1 milliárdos beruházásra készülnek, melynek keretében automata palettázógépet is üzembe állítanak. Így megoldódik a munkaerőhiány problémája az üzemben, ahol most a szükségesnél 50-55 fővel kevesebben dolgoznak – mondta el Mélykuti Tibor, aki lapunknak nyilatkozva kifejtette azt is, hogy – a nyers tej és friss tej után – szorgalmazzák az UHT és ESL tejek áfájának csökkentését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában