Sajtótájékoztató

2018.02.27. 18:00

A vese világnapja: A WHO javaslatára szól az idei a hölgyekről

Március 8-a A vese világnapja, mely idén a vese és a női egészség téma köré szerveződik, a „Gondolj rá, értékeld, erősítsd” szlogennel. Az eseményhez Székesfehérvár is csatlakozott, mely alkalomból előadást tartanak jövő héten csütörtökön 16 órától a Civil Házban.

S. Töttő Rita

A vese világnapja kapcsán hétfőn sajtótájékoztatót tartott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Zakar Gábor nefrológus főorvos, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója, valamint Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.

– Székesfehérvár egészségügyi programja kapcsolódik a WHO tematikájához, amelynek elsődleges célja, hogy többet foglalkozzunk bizonyos betegségek megelőzésével – hangsúlyozta Östör Annamária, hozzátéve, hogy március 8-án 16 órakor a Civil Házban előadással hívják fel a figyelmet a vesebetegségekre, illetve azok megelőzésére. Zakar Gábor kifejtette: a vesebetegségek kapcsán idén a nőket érintő vagy náluk speciális kockázatot jelentő állapotokra, megelőzésükre és kezelésükre hívják fel a figyelmet. Ilyen például a vesebajokat is jelezhető magas vérnyomás, amely éppen a terhesség kapcsán kerülhet felszínre, a gennyes vesegyulladás, amely elsősorban húgyúti fertőzések által alakulhat ki vagy maga a veseelégtelenség, amely évtizedekkel korábban még a terhesség megtartásának kérdését is felvetette. Szerencsére ma már nem, tették hozzá a szakemberek.

Östör Annamária, Zakar Gábor és Hagymássy László Fotó: FG

Hagymásy László a tájékoztatón elmondta: azért tartja fontosnak a nők és a vesebajok kapcsolatáról beszélni, mert mára kitolódott a szülő nők kora, amikor már felvetődhetnek bizonyos fajta betegségek is, amelyek befolyásolhatnak egy terhességet. Ezeket a témákat ismertetik a jövő heti előadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában