helyi értékek és helyek

2018.02.13. 15:52

A velencei Bence-hegyi kilátót és a Bod kápolnát is javasolják a megyei értéktárba

A Bence-hegyi kilátó helytörténete mellett a város két legöregebb emlékét, az 1554-es „öregharangot” és a Bod kápolnát is a megyei értéktárba javasolják a velenceiek. 

S. Töttő Rita

Fotó: Ifj. Kupi László

A megyei értéktár részévé javasolják tenni az 1554-es „öregharangot” (melyről ebben a hétfői cikkben olvashattak részletesen), valamint Velence legrégebbi, használatban lévő épületét, a jelenleg galériaként működő kápolnát, illetve a Bence-hegyi kilátó helytörténetét. A Velencei Értéktár Bizottság hétfői ülésén születtek ezek a javaslatok, amelyeket még tavasszal meg is küldenek a megyei bizottságnak. Kárpáti Miklós, a Velencei Értéktár Bizottság elnöke mesélt a kápolnáról.

– E régi kápolna a középkori Velencének lehetett a temploma. A török időkben megsemmisült, az újratelepítéskor a Meszleny család szintén templomot építtetett a helyére, részben a régi épület anyagából.

Bence-hegyi kilátó Légifotó: Ifj. Kupi László

Közel 100 évig ez volt a velenceiek katolikus temploma, ám később, a klasszicista templom megépülte után a kápolnából kegyúri temetkezőhelyet alakítottak ki a Meszlenyiek. Ekképp funkcionált az épület 1945-ig, amely részben a Meszlenyi család, részben az egyház tulajdonában volt. A háború után rossz állapotba került, s végül a püspökség átadta Bod László festőművésznek, aki részben fizetett érte, részben pedig munkájával fizette ki a plébániatemplomot. Az új tulajdonos műtermet, galériát hozott létre benne, melyet később a lánya működtetett. A velencei kulturális élet fontos pontjává vált a hely, hiszen a galéria kiállítások, hangversenyek otthona lett. Ma az épület ismét megmentésre vár, emeli ki Kárpáti Miklós, aki szerint fontos lenne, hogy ahogy eddig volt, úgy a későbbiekben is jó kézben legyen a kápolna. Ez ugyanis a legöregebb használatban lévő épülete Velencének.

A Bod kápolna Fotó: Velencei Helytörténeti Egyesület

Helytörténeti szempontból szintén értékes Velencén a Bence-hegyi kilátó helyszíne. Az M7-es megépülésével ugyanis elvesztette szőlőhegyi funkcióját, s inkább már kilátóhelyként működött, köszönhetően a csodálatos panorámának, amelyet minden irányban biztosított. – Ide állítottak a 60-as években egy kiselejtezett fúrótornyot, abból lett kilátótorony. Ám ez

a rendszerváltás környékére annyira tönkrement, hogy felrobbantották és elvitték. Csak maga a kilátóterasz működött egészen mostanáig – utalt a bizottsági elnök a hamarosan átadandó új kilátóra a Bence-hegyen.

A helyi értéktárba hétfőn Dancsó József, nemrég elhunyt helyi borász, a velencei szakiskola igazgatóhelyettese munkássága mellett javaslatra bekerült Cserny Vilmos nyugalmazott igazgató, faszobrász életműve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában