A fejlődő programkínálat miatt

2018.02.08. 10:00

Egyre keresettebb turisztikai célpont Székesfehérvár

Az elmúlt években egyre növekszik a turisták által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma.

Borsányi Bea

Forrás: Pixabay

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arról beszélt, hogy hosszú távon csak a biztonságos országok maradhatnak versenyképesek a turizmusban, mivel az úti célok kiválasztásánál ma már ez az egyik legfontosabb szempont. Ennek kapcsán ismertette, hogy Magyarországon a turisták 2017-ben novemberig annyi vendégéjszakát töltöttek el, mint 2016-ban összesen, és az egész éves szám tavaly valószínűleg megközelítette a 30 millió vendégéjszakát, ami majdnem 50 százalékos az emelkedés 2010-hez képest. Jelentősen nőtt a külföldi turisták száma is.

Hogyan alakultak Fejér megyében, illetve Székesfehérváron ezek az adatok az említett időszakban? A teljes tavalyi éves adatok még itt sincsenek meg, de az országos tendenciának megfelelően 2017 novemberéig többen látogattak el Fejérbe és a megyeszékhelyre is, mint 2016-ban összesen. A megyében 564 635, míg Székesfehérváron 143 297 éjszakát töltöttek el a turisták. Mind a két esetben nagyjából négyszer annyi volt a belföldi, mint külföldi vendégek száma.

A Székesfehérvárra érkező vendégek száma a 2017-es évben 26 százalékos növekedést mutat, a szállodai szobakapacitás kihasználtsága pedig átlagosan 63 százalék volt tavaly november végéig, ami megegyezik az országos átlaggal.

– Ezek a számok azt mutatják, hogy Fehérvár egyre keresettebb és kedveltebb turisztikai célpont a belföldi turizmus terén. Megmutatkozik ez a tendencia a városi rendezvények népszerűségében és a kulturális kínálat keresettségében is. A Gorsiumban tartott Floralia látogatószáma tavaly csaknem duplájára nőtt. Ugyanezt figyelhetjük meg a Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén is: a 2016 évi összes, 103 ezer látogatóhoz képest 2017 év végéig több mint 190 ezer látogatót regisztráltak – tudtuk meg F. Szegő Krisztinától, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy Budapest mellett leginkább a Nyugat-Dunántúl nagyvárosaiból érkeztek a hazai vendégek. A külföldiek tekintetében a német és lengyel turisták mellett a holland, az orosz és a francia vendégek száma növekedett meg látványosan a korábbi évekhez képest.

A látogatók Székesfehérvárra vonzásáért persze rengeteget tett és tesz a város. A növekedési folyamat 2013-ban kezdődött, amikor Szent István évét ünnepelte a megyeszékhely, majd ezt követően számos rendezvénnyel bővült a helyi kínálat. Emellett fejlődött a szolgáltatások színvonala is: 2017-ben gazdagodott a szálláskínálat és a gasztronómia területén is tovább tart a bővülés és a színvonal emelkedése. A szabadidős turisztikai kínálatba tavaly bekerült a csónakázási lehetőség is a Csónakázó-tó rehabilitációjával.

– Minden felújítás, amitől a kínálat gazdagodik, egyben arra is alkalmas, hogy a látogatási időt meghosszabbítsa – mondta lapunknak az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában