Ebugatta megfázás!

2018.02.14. 11:00

Kedvenceink is megszenvedik a téli légzőszervi bajokat

Nem csak a gazdik életét keserítik meg a megfázásos tünetek. Kedvenceinkre is ráragadhatnak a kellemetlenkedő vírusok, bacilusok, ám az ő gyógyulásukért mi vagyunk felelősek.

S. Töttő Rita

Náthás kutya

Forrás: shutterstock

A nátha orrhurutot, vagyis heveny és nem súlyos orrgyulladást jelent. Az orrüreget belül nyálkahártya béleli, aminek váladékkal fedett felszíne melegíti a bejutó levegőt, és a zegzugos járatokban a belélegzett levegő porszemcséi is leülepedhetnek, mielőtt bejutnának a mélyebb légutakba. Nemcsak a por és a korom, de mikroorganizmusok is fennakadhatnak ezen a szűrőn, amely ezáltal véd a fertőzések ellen. Akár olyan áron, hogy ez az első védelmi vonal elesik, vagyis az orr nyálkahártyája ugyan nem engedi továbbjutni a kórokozókat, de önmaga megbetegszik. Lorászkó Gábort, fehérvári állatorvost hívtuk segítségül, hogy magyarázza el, kedvenceinknél milyen folyamatok zajlanak egy-egy ilyen kellemetlen megbetegedés esetén.

Vírus vagy baci?

E betegségeket előidézheti kutyánál és macskánál speciális, csak az adott fajra fertőző baktérium vagy vírus.

– Főleg az utóbbira jellemző, hogy vagy macskánál, vagy kutyánál okoz orrgyulladást, és ezek a vírusok az embert nem veszélyeztetik. Különösen a macskára igaz, hogy egyes herpesz vagy kalici vírusok orrhurutot, ismertebb nevén „macskanáthát” okoznak. Ezek a kórokozók gyakran a felső légutak más szervére, gégére, légcsőre is átterjedhetnek – mutat rá a szakember. Kutyáknál az orrhurut inkább idegen test felszippantása vagy felső légúti megbetegedés részeként jelentkezik. Viszont – hangsúlyozza az állatorvos – cicáknál ártatlan neve ellenére komoly következményei lehetnek a macskanáthának. Baktériumos fertőzés társulhat ugyanis az eredetileg vírus okozta kórképhez, és tüdőgyulladás alakulhat ki, amely kölyökmacskáknál gyakran elhulláshoz vezet kezelés ellenére is. Mint megtudtuk, kutyáknál szintén néhány vírusfertőzés jár orrgyulladással, legfontosabb közülük a szopornyica, ahol szintén baktériumos társfertőzésre szinte jellegzetes, gennyes orrfolyás tapasztalható, köhögés és egy sor más tünet mellett.

Az orrocskákon keresztül

– Náthaszerű tünetekhez a kórokozó elsősorban a légutakon keresztül, tehát belégzéssel jut be a szervezetbe. Majd a nyálkatermelődés fokozódik az orrüregben, ami lehetőséget ad a mechanikus kimosásra, eltávolításra: vagy előre tüsszögéssel és orrfolyással, vagy hátra a garaton keresztül való lenyeléssel. A gyomorsósav szinte biztosan megöli az oda jutó légzőszervi kórokozót, de a garatból út vezet a tüdő felé, valamint a nyálkahártyába. Behatolás után a vérárammal már a test távoli részébe is eljuthatnak a baktériumok és vírusok. Szerencsére a nyálkahártyán átjutás még nem garancia a kórokozó sikerére, mert az immunrendszer helyi és általános, speciális és nem speciális védő mechanizmusai számos akadályt állítanak elé – írja le a kórokozókkal való harc folyamatát és útját Lorászkó Gábor.

Nem tudhatjuk, mi okozza a náthaszerű tüneteket kedvencünknél, vigyük orvoshoz! Forrás: shutterstock

 Védőgátak, védőoltások

Ilyen akadály létrehozásában mi is segíthetünk, méghozzá védőoltások adásával, mert a kutya és a macska esetében is több vírusos, kutya esetében pedig egy baktériumos légzőszervi betegség ellen védekezhetünk. Az állatorvos hozzáteszi: az orrhurut ugyan elég egyszerűen hangzik, de a mélyebb légutakra való átterjedés mellett az orrüregből oldalra nyíló orrmelléküregek is lehetőséget nyújtanak a betegség jelentőségének megnövekedésére, és ez az egymással összekötött üregrendszer – arcüreg, homloküreg, szájpadláscsonti és ékcsonti üreg – gyógyszerekkel nehezen elérhető, rossz hatékonysággal gyógyítható. Kezelést otthon nem javasol a szakember. Előbb a kiváltó okot kell tisztázni, ahhoz pedig állatorvos szükséges.

Amikor az egész család beteg

Az állatorvos is gyakran találkozik a vírusos és bakteriális fertőzéseket összekeverő gazdákkal, akiktől nem ritkán hallja a rendelőben, nem járványos időszakban is a „vírusos influenza” kifejezést saját torokgyulladásukra, amelyet antibiotikummal kezelnek, és „gyorsan gyógyul”.

– Az influenza egy influenzavírus okozta fertőző betegség, nem pedig a gyűjtőneve a „fájatorkom” betegségeknek. Ráadásul a vírusok ellen – egészen ritka kivételtől eltekintve – nincs gyógyszeres védekezésre mód, arra ott az immunrendszer. Legfeljebb a szövődmények ellen tehetünk érdemben – világít rá Lorászkó Gábor. S hogy miért fontos ez kedvenceink tekintetében? Ezért:

– Azt tapasztalom, hogy a családban felső légúti megbetegedés vagy torokgyulladás esetén gyakran a velük elő kutya is hasonló tünetekkel megbetegszik. Ahogy a kutyát állatorvoshoz, úgy magunkat humán orvoshoz célszerű eljuttatni, mert nem csak az állatok számára jelent veszélyt egy kezeletlen vagy házi patikával otthon „szerelgetett” betegség – mutat rá a tapasztalt szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában