Református ifjúsági misszió

2018.02.27. 07:15

A sárkeszi reformátusok a gyülekezeti ház felújítására gyűjtöttek

A Sárkeszi Református Egyházközségért Alapítvány jótékonysági teaestje már hagyomány a hatszáz lel­kes kisfaluban. A teaesten befolyt persely­adomány a gyülekezeti ház felújítását szolgálja. Ezt az ügyet támogatta koncertjével az Ászáf zenekar is.

V. Varga József

Nagy Viktória lelkipásztor 2007 óta dolgozik a Mezőföldi Református Egyházmegye megbízásából a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban kórházlelkészként, 2009 óta pedig a Sárkeszi Református Egyházközség lelkészeként is.

– Amikor elkezdtem a faluban a lelkészi szolgálatot, csak igen kevesen látogatták az istentiszteleti alkalmakat, és a templom is felújításra szorult. A felújítás 2012-ben fejeződött be, az anyagi forrásokat a Leader-program vidékfejlesztési pályázatából és adományokból sikerült biztosítanunk – mondta el lapunknak Nagy Viktória. – Sárkeszi hatszáz fős település, ahol a legutóbbi népszámlálási adatok alapján, körülbelül százan vallották magukat reformátusnak. Közülük mindössze hatvanan vesznek részt valamilyen módon az egyházközség életében, és a gyülekezeti alkalmakat mintegy húsz személy látogatja rendszeresen.

A teaesten jó hangulatú bibliai vetélkedőt is rendeztek Fotó: V.Varga

Sárkesziben nincs iskola, a gyerekek a környező településekre, vagy Székesfehérvárra járnak tanulni. Az iskolai hitoktatási rendszer így számukra inkább hátrány, mint előny, hiszen azok a gyerekek, akik részt vesznek a hittan oktatásban, azt valahol máshol teszik.

A gyülekezet életben tartása szempontjából viszont elengedhetetlen a fiatalokkal való foglalkozás. Ebből a meggondolásból kezdték el az ifjúsági filmklubot, a gyermek és ifjúsági táboroztatást, a falunapi gyermekszigetet, és mintegy hat évvel ezelőtt a gitár hangszeroktatást. A fiatalok idővel gyülekezeti tagokká nőttek, és a gitáros csoport tagjai ma az Ászáf zenekarban zenélnek, a gyülekezeti kántorral, néhány székesfehérvári fiatallal és az enyingi Tinódi református művészeti iskola dobtanárával együtt.

– Az Ászáf nemcsak Sárkeszi sajátossága, hanem a Mezőföldi Református Egyházmegye által támogatott zenei, ifjúsági projekt, amelynek célja, hogy a gyülekezetekben nagyobb teret kapjon Isten dicsőítése egy olyan zenei műfaj által, ami a fiatalok számára megragadóbb, befogadhatóbb. A nyári táborunkban, ahol évről évre egyre többen vesznek részt, Jézus Krisztus és az Őt dicsőítő zene áll a középpontban – tette hozzá Nagy Viktória lelkipásztor.

Az Ászáf-tábort idén Vajtán, a Zichy-kastélyban rendezik meg július 9-étől 13-áig. Minden érdeklődő jelentkezését örömmel fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában