Kolbásztöltés

2018.02.03. 16:03

A reggel leölt disznóból készült a faluebéd Magyaralmáson

A hagyományápolás jegyében szerveztek szombaton hangulatos és vidám közösségépítő építő rendezvényt Magyaralmáson.

B. Kiss László

Százhatvan kilót nyomott a disznó, amit szombaton, még pirkadat előtt öltek le a magyaralmási Faluház udvarán, hogy aztán olyan ebéd készüljön belőle, amelyre hivatalos volt a kistelepülés valamennyi lakója. A disznóvágást kolbásztöltő versennyel párosították, miként már tavaly is. A vetélkedésre hat csapat nevezett – tudtuk meg Némethné Boros Ágotától, a Faluház vezetőjétől.

Pénteken este havas eső esett, de szombaton délelőtt kegyes volt az időjárás az almásiakhoz:  bár borult volt az ég, csapadék nem hullott, a fagyközeli hőmérséklet pedig ideális volt a disznóöléshez. A jószágot  egy helyi tanyáról vásárolta az önkormányzat, aki a résztvevők számára reggeliről is gondoskodott. A számtalan finomság mellé a helybeli Tóth Zsolt által sütött kenyeret kínálták. „Ez 24 órás kenyér. Pénteken hajnali ötkor kovászoltam be a lisztet, szombaton hajnali egykor szakajtottam ki a teknőből, s fél négykor vetettem be a kemencébe” – mondta el a férfi, aki a hobbiként végzett kenyérsütés fogásait édesanyjától leste el   gyerekkorában.

Fotó: Koppán Viktor

A kolbásztöltő versenyen a  falu nyugdíjas klubja két csapattal is képviseltette magát. Egy férfiakból és egy nőkből álló csapattal.

Három ifjú  hölgy és három fiatalember alkotta a Töltelékek nevű formációt. A baráti társaságnak csak egyetlen tagja, Szűcs Krisztina   almási, és korábban  egyikük sem töltött még kolbászt.

Nem először vett részt viszont hasonló eseményen a Töltikék csapata. Mint azt két csapattag, Farkasné Annamária és Varga Gábor elmondta: nem csak a tavalyi kolbásztöltő versenyt nyerték meg ők,  de például különdíjat kaptak  2016-ban, az ugyancsak Almáson rendezett szilvalekvár főző versenyen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában