Keresztények egymás közt

2018.02.01. 08:30

Ökumenikus imahetet tartottak Alcsútdobozon

Nincs felekezeti ellentét réges-rég, az ökumenikus imahéten szívélyes hangulatban találkoznak egymással a katolikus és református hívek.

Zsohár Melinda

s

Évek óta hagyományosan tartanak ökumenikus imahetet világszerte a keresztény egyházbeliek, e tradíciót követik Alcsútdobozon is. A mindennapokban vallásukat gyakorlók megfogyatkoztak, a templomba járók sokkal kevesebben vannak, mint akár ötven-hatvan évvel ezelőtt. Alcsútdobozon, mint általában más településeken is, megvan az a maroknyi közösség, amelynek tagjai hűen képviselik felekezetüket a miséken, az istentiszteleteken. A református gyülekezeti ház nagytermét a helyi egyházközség adományaiból és munkája által újították fel, kisebb közösségeknek ez nem egyszerű vállalás.

Ökumenikus imahét – a Jézus szíve katolikus templomban katolikusok, reformátusok közösen imádkoztak Fotó: Gulyás Lászlóné

Az ökumenikus imahéten az alcsúti reformátusok gyülekezeti házában köszöntötték katolikus testvéreiket, mondta el Mészáros Eszter, az egyik legrégebbi helyi református család sarja. Eszter Mészáros János Elek énekművész testvére, János presbiter Alcsúton. (Azért említik külön, mert a másik falurésznek, Doboznak szintén van patinás református temploma, a mellette álló kis gyülekezeti házat szintén felújították nemrégiben.) A reformátusoknál Varga Imre bicskei plébános és Farkas Balázs váli lelkipásztor szólt a megjelentekhez, az alcsútdobozi katolikus templomban szintén megjelent Farkas Balázs mellett Cseh Kornél lelkipásztori kisegítő helyettesítette az atyát. Varga Imre címzetes esperes nyolc településen szolgál, feszes időbeosztásban tesz eleget hivatásának.

Természetesen közös a lelkiség, az értékrend, a falubeliek pedig amúgy is jól ismerik egymást. Többen egy-két évszázadnál régebben helyben élő családok leszármazottai, mindkét felekezetnél. Történelmileg ugyan a protestánsok voltak nagyobb lélekszámban korábban mind Alcsúton, mind Dobozon. A katolikus Gulyás Lászlóné Marczinkó Mária (férje református presbiter, egyházmegyei főgondnok) elmondta: közös, ökumenikus imádsága minden kereszténynek a Miatyánk és a Hiszek egy Istenben. Közös szívvel és érzéssel imádkozták ezúttal is mindkét alkalommal, katolikus és református énekeket énekeltek itt és ott. Nem maradhatott el a szívélyes szeretetvendégség-agapé sem, a magyarok együtt elköltött étele a barátságot erősíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában