A baleset a leggyakoribb

2018.02.09. 12:00

Elméleti és gyakorlati tanácsok gyermekkori elsősegélynyújtáshoz

Fontos, hogy egy vészhelyzetben észnél legyünk, s tudjunk cselekedni. Különösen, ha gyermeket ért baj. Mészáros Zalán a megelőzéshez, az elsősegélynyújtáshoz adott tanácsokat.

Bokros Judit

mészáros zalán

A szülők A Szabadművelődés Házában hallhattak előadást a gyermekkori balesetek megelőzéséről, az elsősegélynyújtás legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalóiról.

Mészáros Zalán volt mentőtiszt elmondta: olyan ismereteket szeretne átadni, amelyek régebben természetesek voltak, ma azonban némiképpen háttérbe szorultak. Például beszélt a lázcsillapítás mikéntjéről, arról, hogyan kell egy hűtőfürdőt elkészíteni. Kitért a lázgörcsös állapotra, valamint arra, hogyan vehető észre egy bakteriális fertőzés. Itt figyelni kell például, mennyire élénk vagy bágyadt a kicsi, mennyire eszik, vannak-e bőrtünetei, esetleg hány-e, van-e hasmenése. Fontos, hogy a szülő mindig próbálja megőrizni a nyugalmát, amíg eljutnak az orvosig.

Mészáros Zalán sok ismeretet adott át Fotó: Pesti Tamás

Magyarországon 14 éves korig jelenleg a baleset a vezető halálok – tudtuk meg Mészáros Zalántól. Gondoljunk itt a biciklizés, a fáramászás közben előforduló esetekre, vagy akár az otthoni áramütésre. Érdemes tehát alapvetően felkészülni, illetve megelőzni ezeket a helyzeteket. A passzív biztonság megteremtése igen fontos. Ha pedig már megtörtént a baj, lényeges a lélekjelenlét. Jó, ha megtanuljuk, hogyan kell újraélesztést végezni, és ebbe bátran bele is merünk vágni.

Az előadás során hallhattunk például a bölcsőhalálról, a hirtelen szívhalálról, a lélegeztetési, segítségnyújtási módokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában